”Människan är felkonstruerad”

Publicerad 2015-03-10

Psykologen Kicki Herlitz har över 20 års erfarenhet av patienter med olika slags beroenden.

– Människan är ju egentligen konstruerad fel. Vi blir väldigt snabbt beroende och nu när vi har datorer och nätet så kan det gå mycket fortare, säger hon.

Enligt Herlitz sätts beroendet igång av ett belöningssystem som vi har i hjärnan.

– Så fort vi gör någonting som ger oss någon slags känsla av välbehag och lycka, så utsöndras det dopamin och endorfiner. Det känns kanonbra och då vill vi förstås gärna uppleva det igen, säger hon.

”Måste få mer och mer”

– Belönar man sig sen gång på gång så bygger man ju sakta om belöningssystemet och blir beroende – man måste få mer och mer av det här för att få samma kick.

Vilka varningssignaler bör man se upp för?

– Att man behöver göra det oftare eller mår dåligt om att man inte gör det är en signal. Sedan kanske man upptäcker att det börjar ta ovanligt mycket tid från annat – att man kanske prioriterar bort saker i livet som man brukat göra.

– Blir man, i det här fallet, lite blek, så får man kanske lite extra ångest eller känner sig ful. Då vill man ju komma bort från den känslan. Det handlar ju hela tiden om att förändra någonting så att det känns bra.

Vad ska man göra när man inser att man har ett beroende?

– Om man känner att man kanske är beroende av sex, alkohol, droger, solande eller vad det nu kan vara, så ska man i första hand söka hjälp på närmsta vårdcentral. Sedan får man ju utifrån vad för slags problem det är, se var man ska söka behandling för det. Det finns ju, speciellt vad gäller de vanligaste – sex, mat, alkohol och droger – mycket information på nätet.

Följ ämnen i artikeln