Clinton: ”Ni har alltid stått bakom mig”

Publicerad 2016-04-20

NEW YORK. Bara några minuter efter att vallokalerna stängt utropade Donald Trump sig själv till vinnare i New York.

Knappt en timme senare gjorde Hillary Clinton detsamma.

– New York, ni har visat att det här är mitt hem, sa hon till den jublande publiken.

Hennes väljare hade samlats på Sheratonhotellet vid Times Square och både hunnit dansa, sjunga och skrika sig hesa innan Hillary Clinton gick upp på scenen med sin make, förre presidenten Bill Clinton. Knappt en timme efter att vallokalerna stängt utropade amerikanska nyhetsmedier henne till vinnare i primärvalet i delstaten där hon en gång i tiden var senator. Även om det länge såg mycket jämnt ut mellan henne och rivalen Bernie Sanders, som knappat in rejält opinionsmässigt de senaste veckorna. 
Jublet var öronbedövande när Clinton stegade fram mot podiet. Hon började med att konstatera att New York verkligen kändes som hemma.
– Vi har vunnit i alla regioner i landet, men den här vinsten känns personlig. Newyorkers, ni har alltid stått bakom mig, inledde Hillary Clinton.

”Mer som enar än som delar”

Snart därefter vädjade hon till de som röstat på Bernie Sanders. I takt med att primärvalen går mot sitt slut och partikonventet väntar i juli blir det allt mer tydligt att de flesta delegatsrösterna hamnat hos Clinton. 
– Jag tror att det finns mer som enar än som delar oss, sa Hillary Clinton.

Det 20 minuter långa talet var inte särskilt olikt de tal hon hållit vid tidigare primärvalssegrar. Men alldeles i slutet hände något. Publiken blev knäpptyst och Clintons röst darrade något när hon nämnde 30-åriga Erica Smegielsky namn. 
– Det finns en anmärkningsvärd ung kvinna i publiken här i kväll. Ericas mamma Dawn var rektor på Sandy Hooks lågstadieskola. Hon dog när hon försökte skydda sina elever. Erica var förkrossad. Men sedan reste hon sig. Hon har inte varit engagerad politiskt förut, men nu kämpar hon för striktare vapenlagar, sa Hillary Clinton.

Chockad och hedrad

Den blodiga massakern på Sandy Hook ägde rum i december 2012 i Newtown i Connecticut, där Erica fortfarande bor. Efter talet var Erica Smegielsky både chockad och hedrad. Hon hade ingen aning om att Clinton skulle nämna hennes namn, hävdade hon.

– Vapenbruk är något politiker sällan tar upp, det är så kontroversiellt här. Men det är ju varken en demokrat- eller depublikanfråga egentligen. Jag är så stolt över att jag får stå bredvid och stötta henne när hon delar min historia. Det kändes lite overkligt, men jag hade inte velat vara någon annanstans i kväll, sa Erica Smegielsky.