Polisen varnar för nytt finskt bedrägeri

Publicerad 2016-09-23

Polisen varnar för bedragare som ringer upp äldre personer med finskt påbrå. OBS! Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.

Polisen varnar nu för bedragare (huijari på finska) som slår till mot äldre med finskt påbrå.

– Det är ynkligt av kriminella att ge sig på äldre och relativt värnlösa på det här sättet, säger Stefan Dangardt på polisen i Dalarna.

Under sommaren har ett flertal anmälningar kommit in om bedrägerier mot just äldre personer med finskt påbrå. Enligt SR:s Sisuradio handlar det om ett 50-tal fall. Den senaste veckan har även polisen i Dalarna fått ta emot flera anmälningar och går nu ut med en varning till allmänheten om bedrägerierna på finska.

Brottslingens tillvägagångssätt är följande: Han ringer upp och talar finska med offret. Personen påstår att han är en släkting från Finland och att han befinner sig Sverige och har hamnat i knipa. Och att han behöver pengar. När bedragaren övertygat offret skickar han en "kompis" för att hämta pengarna.

Skrek: ”Du får inget kort av mig”

En som nästan blev lurad, men som kom på bluffmakaren i sista stund, är Leena Lithen, 79. Nu vill hon varna andra.

Leena Lithen bor i Norrtälje och när hon fick samtalet av bedragaren sa han att han var en släkting som satt fast i Rimbo. Bilen behövde bärgas och han hade blivit av med plånboken.

– Han frågade först om jag hörde vem det var. Jag kände inte igen rösten, men han sa att han var snuvig. Och det var kanske något litet bekant i rösten så jag gissade på en släkting. Då sa han ja, det är jag, säger Leena Lithen till Aftonbladet.

Bedragaren pratade bara finska berättar hon och efter en stunds samtal gick hon med på att hjälpa till. Han behövde 2 000 kronor. Han sa att han skulle skicka en kompis att hämta pengarna. Men innan han hann komma hem till Leena Lithen ringde hon upp släktingen som påståtts vara i nöd.

– Min släktings sambo svarade och jag frågade om bilen. Då sa hon att "han sitter ju här bredvid". Då visste jag att det var en bedragare, säger hon och fortsätter:

– När han dök upp öppnade jag bara dörren på glänt och sa att jag kommit på honom. Sedan skrek jag att du får inget kort av mig. Då gick han.

Nytt bedrägeri

Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna säger att han aldrig hört talas om något liknande.

– På en vecka är det fem stycken anmälningar. I två fall vet vi att de fått pengar och i ett av dem ska bedragaren ha fått 1 500 euro, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi frågar oss också hur de gjort för att välja sina offer, säger han.

Polisen i Dalarna har inlett förundersökningar i tre av fallen från den senaste veckan. Polisen gör vad de kan men Stefan Dangardt säger att även om det finns en del uppgifter att gå på så kan sådana här brott vara svårlösta.

– Det är ynkligt av kriminella att ge sig på äldre och relativt värnlösa på det här sättet, säger Stefan Dangardt.