”Jag utsattes för obeskrivlig tortyr”

Uppdaterad 2011-08-15 | Publicerad 2011-08-14

Ahmed Agiza berättar om 10 år som egyptiskt fängelse

UTSATTES FÖR TORTYR I tio år satt Aghmed Agiza fängslad i Egypten efter avvisningen från Sverige.

I tio år satt Aghmed Agiza fängslad i Egypten efter avvisningen från Sverige.

Nu berättar han för första gången om helvetet i fångenskap.

– Jag utsattes för obeskrivlig tortyr, säger han till Aftonbladet.

Ahmed Agiza greps av Säpo i december 2001 när han var på väg hem från sin svenskundervisning.

Knappt tio år senare berättar han för Aftonbladet för första gången om åratal av tortyr och om sin tid i ett av Egyptens värsta fängelser.

– Under den första perioden efter ankomsten till Egypten så placerades jag i en plats som inte tillhör fångvårdsmyndigheten utan tillhör den egyptiska allmänna säkerhetstjänsten. Under den första perioden utsattes jag för obeskrivlig tortyr, säger han när vi ses i en sliten förort utanför Kairo.

Terroristjakt

Han avvisades tillsammans med Mohammed Alzery efter att den socialdemokratiska regeringen lämnat sitt godkännande. Gripandet skedde när amerikanska myndigheter intensivt letade efter terrorister i efterdyningarna av attackerna mot World Trade Center.

– Jag var väldigt ledsen och jag sa till dem i Sverige att jag inte hade med det här att göra. Jag hade sett 11 september på tv som alla andra och jag har inget att göra med vad som hände. Egyptiska regeringen borde lägga fram bevis för vad det är de anklagar mig för. Och de har inte lagt fram några bevis.

Inte bitter

Ahmed Agiza fick inledningsvis ta emot besök från den svenska ambassaden.

– När den svenska ambassadören skulle träffa oss så de tog ut oss från tortyrkammaren, tog av oss de smutsiga kläderna och klädde oss med rena kläder. Efter avslutat besök fördes vi tillbaka till tortyrkammaren, säger Ahmed Agiza och tillägger:

– Det är självklart att ambassadören såg att vi blivit torterade.

Men Ahmed är inte bitter, utan hoppas nu att kunna återförenas med sin familj i Sverige.

– Trots misstaget som ägde rum i samband med min utvisning från Sverige så har jag inga negativa känslor mot det svenska folket. Jag tycker att det svenska folket är bra.