’LEEZZA, LEEZZA...’

Publicerad 2011-08-26

Gaddafis idolbilder avslöjar bisarr dyrkan

PÅ MIDDAG MED GADDAFI Bland alla saker rebellerna hittat hos Gaddafi finns ett fotoalbum fyllt med bilder på USA:s före detta utrikesminister Condoleezza Rice. Bland annat från ett besök 2008 då Gaddafi bjöd hem henne på en sen middag. Senare överöste han henne med presenter.

LONDON. Gaddafi tycks ha velat flirta med fienden.

Rebeller har hittat hans hemliga bilder på Condoleezza Rice.

– Det är ytterst bisarrt och ytterst obehagligt, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson till AP.

Gaddafis fotoalbum rymmer mängder av bilder på Condoleezza Rice från olika sammanhang. Gaddafi brukade kalla henne för ”Leezza”.

Bland alla prylar som rebellerna hittat i Muammar Gaddafis högkvarter och residens sticker ett fotoalbum ut. Det är fyllt med bilder av USA:s före detta utrikesminister Condoleezza Rice.

På varje sida sitter de inklistrade, bilderna av diktatorns möte med George W Bushs utrikesminister 2008. Gaddafi bjöd in henne till sitt hem där de åt en sen måltid tillsammans efter mörkrets inbrott under Ramadan.

Inte så förvånande

Men där finns också mängder av andra bilder av Rice, både före och efter hennes besök i den libyska huvudstaden.

– Jag behöver inte se fotona. Men bisarrt och obehagligt är bra adjektiv som beskriver mycket av Gaddafis agerande. Så det förvånar mig inte. Det är ytterst bisarrt och ytterst obehagligt, säger Victoria Nuland, talesperson för USA:s utrikesdepartement, till AP.

”Jag älskar henne”

Men ändå är det kanske inte så förvånande. Redan 2007, i en intervju med al-Jazira, svärmade Gaddafi för Rice.

– Jag stöttar min älskade svarta afrikanska kvinna. Jag beundrar och är mycket stolt över hur hon lutar sig tillbaka och ger order till arabledare. Leezza, Leezza, Leezza... jag älskar henne väldigt mycket. Jag är stolt eftersom hon är en svart kvinna av afrikanskt ursprung, sa han då.

När hon året därpå gjorde ett officiellt statsbesök i Libyen fortsatte han att kalla henne ”Leezza” och överöste henne med presenter. Bland annat en diamantring, en luta och en berlock med Gaddafis ansikte ingraverat, allt till ett värde av över 200 000 dollar.

Behöll inte gåvorna

Gåvorna tillföll den amerikanska staten eftersom USA:s representanter inte får behålla presenter från utländska ledare.

Condoleezza Rice har inte kunnat nås för en kommentar, uppger AP.

Följ ämnen i artikeln