"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-04-24

Tiktok har hamnat i fokus för en växande internationell spricka mellan USA och Kina. Bild från Tiktok-vänlig demonstration i Washington i mars.

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år.

– Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

En underskrift av president Joe Biden är allt som saknas för att Tiktok ska få ett år på sig att kapa banden till Kina helt, annars slängs appen ut från marknaden i USA. Tiktok väntas dock ta till rättslig strid för att stoppa förbudet.

– Det känns ganska givet att det kommer hamna i domstol, och där är det inte osannolikt att lagen fastnar, säger Nils Ivars.

Tiktok självt och ägaren Bytedance har motsatt sig en påtvingad försäljning och flaggat för rättslig strid.

Symboliskt värde

Amerikanska public servicebolaget NPR uppger att en framtida rättsprocess kan ta flera år.

Nils Ivars vill inte spekulera i varken längd eller utfall av processen, men säger att det är tydligt att det kommer att handla om yttrandefrihet kontra nationell säkerhet som argument.

– I praktiken är den här lagen inte ett förbud mot Tiktok utan mot kinesiskt ägande av Tiktok.

Dåliga relationer

Kärnfrågan är huruvida Tiktok faktiskt är kopplat till Kina, enligt Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum:

– Tiktok är inte vilket företag som helst. Det är en global dundersuccé inom ett marknadssegment som tidigare främst dominerats av amerikanska företag, säger han och fortsätter:

– Det hjälper till att förklara varför frågan är så laddad. Det finns stort symboliskt värde här.

Jerdén beskriver relationen mellan USA och Kina som historiskt dålig.

– Den är på sin lägsta punkt på kanske 50 år. Från amerikanskt håll uppfattar man kinesiska staten som ett hot mot USA:s säkerhet. Kanske det främsta hotet.