Turkiet: Inga bevis på förestående konsulatdåd

Publicerad 2023-02-05

Turkiska medier rapporterade om 15 gripna mäns terrorplaner mot svenska konsulatet i Istanbul.

Nu uppger landets polis att det inte hittats några tecken på ett ”konkret hot”.

Följ ämnen
Nato

Polischefen i Istanbul säger att det inte finns några bevis på förestående terrordåd mot utländska konsulat i staden, skriver TT.

I uttalandet vidhåller polisen att de gripna männen har kopplingar till terrorsekten IS men att de inte hittat några tecken på konkreta hot mot konsulat eller religiösa samlingsplatser, enligt nyhetsbyrån AA.

Uttalandet kommer sedan flera personer gripits i Istanbul under lördagen efter uppgifter om planerade dåd mot bland annat svenska konsulatet.

"UD har tagit del av uppgifterna och står i kontakt med våra beskickningar i Turkiet. Vi följer upp uppgifterna" skrev UD:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet under lördagen.

 PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato

I torsdags kallade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu till sig ambassadörerna från nio länder, bland annat Sverige, enligt Bloomberg.

Sverige stängde ambassaden i Ankara i slutet av januari efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm då det befarades demonstrationer.

Även övriga länder som stängt eller begränsat sin konsulära verksamhet i Turkiet har hänvisat till säkerhetsläget.

Utrikesminister Cavusoglu har uttalat skarp kritik mot ländernas agerande och uppgav i torsdags att de inte haft några underrättelser som tyder på en ökad hotbild. Enligt Bloomberg ska utrikesministern också ha sagt att alla utländska beskickningar är skyddade av den turkiska säkerhetstjänsten.

– De säger att de har konkret information om att det finns ett hot, men var kommer de uppgifterna ifrån? Vem ligger bakom? Det finns ingen sådan information, sa Mevlut Cavusoglu på en presskonferens i fredags, enligt AP.

Han sa då också att han befarade att länderna hade ”baktankar”, att skada president Erdogans konservativa parti Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP).

– Om de försöker sätta regeringen, presidentens regering, i en svår sits så vet vårt folk vilka som ligger bakom det. Det kommer inte bli som de vill, sa han enligt AP.

Polis vaktar vid svenska konsulatet i Istanbul den 21 januari, efter att Rasmus Paludan bränt en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln