Donald Trumps kandidater förlorade i viktiga delstaterna

”Hans gyllene spira har inte fungerat”

Publicerad 2022-11-13

Donald Trump handplockade flera valförnekare som skulle se till att Republikanerna vann mellanårsvalet.

Alla utom en förlorade i viktiga delstater.

– Att förneka valresultatet 2020 har inte varit framgångsrikt, säger USA-experten Jan Hallenberg.

USA-experten och forskaren Jan Hallenberg.

Under natten försvann Republikanernas sista hopp om att ta kontroll över senaten i USA. Demokraten Catherine Cortez Masto besegrade utmanaren Adam Laxalt i Nevada och resultatet innebär att Demokraterna vinner senatsvalet.

Under lördagen förlorade dessutom republikanen Jim Marchant valet till statssekreterare i samma delstat. Därmed stor det klart att samtliga republikanska kandidater utom en som uttryckt tvivel över valresultatet 2020 förlorade, skriver New York Times.

– Den delstatliga politiska instansen Secretary of State (statssekreterare) har ju bland annat ansvar för valen. I alla delstater utom superröda Indiana har Republikanerna förlorat, säger USA-experten och forskaren Jan Hallenberg till Aftonbladet.

Republikanen Adam Laxalt.

Har inte gått framåt

Han tror att en av anledningarna till Republikanernas misslyckade val är hotet mot demokratin.

Organisationer som kämpar för rösträtten pekade inför valen till statssekreterare ut Arizona, Nevada och Michigan som betydelsefulla för demokratin, rapporterar Reuters.

Republikanernas kandidat i Arizona, Mark Finchem, stöttades av Trump och har tidigare spridit flera konspirationsteorier. Bland annat har han förnekat presidentvalet 2020 och hävdat att ledande politiker i landet är en del av en ”pedofilring”.

Kristina Karamo, kandidaten i Michigan, har tidigare påstått att hon sett bedrägerier vid rösträkningen i Detroit 2020. Tidigare nämnde Jim Marchant var en av Trumps anhängare som vägrade acceptera Joe Bidens seger.

De tre kandidaterna har alla varit nära anhängare till Donald Trump. Samtliga förlorade.

– Att förneka valresultatet 2020 har inte varit framgångsrikt. Jag tror att många har avstått att rösta på de republikanerna. Valförnekarna har inte gått framåt, säger Jan Hallenberg.

Republikanen Jim Marchant.

Tuff comeback för Trump?

På tisdag väntas Donald Trump leverera ett ”väldigt stort besked” från sin fastighet Mar-a-Lago. I samband med att mellanårsvalet inte gick som Republikanerna hoppats på höjdes röster för att beskedet bör skjutas fram, något som Donald Trump viftat bort.

Om Jan Hallenberg får gissa tror han att Donald Trump ställer upp som kandidat till presidentvalet 2024.

– Dels för att han själv vill vara först ut på banan, dels för att det kan underlätta för honom i det åtal som han lever under, säger han.

Efter valresultatet har Donald Trump ett tufft utgångsläge inför en eventuell kampanj, tror Hallenberg.

– Han står svagare än vad man trodde innan. Hade några av hans kandidater vunnit hade han stått starkare. Det var han som lyfte fram Blake Masters som förlorade i Arizona. Trump utpekande med sin gyllene spira har inte fungerat som han hoppats på.

På tisdag väntas Donald Trump leverera ett ”viktigt besked”.