Kritik mot Kristerssons närmsta man

Publicerad 2023-11-22

Johan Jakobsson.

Statssekreterare Johan Jakobsson utreds för flera brott.

Nu kritiseras han av oppositionen – och tidigare kollegor.

– Han har en tvivelaktig kompass, säger en före detta partikollega.

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson utreds för flera brott, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

Bland annat handlar misstankarna om artskyddsbrott, miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet.

Brottet gällande artskyddsbrott hamnade tidigare i dag på Nationella operativa avledningens (Noa) bord.

Senare under onsdagen meddelade Noa:s pressavdelning att ärendet gått över till polisens regionala avdelning i Stockholm.

”Kristersson har otur”

Sedan misstankarna mot Johan Jakobsson blev kända har före detta partikollegor från dåvarande Folkpartiet, nu Liberalerna, hört av sig till Aftonbladet.

– Han fick sparken som partisekreterare i Folkpartiet på grund av den så kallade spionskandalen. Han har en tvivelaktig kompass, säger en före detta partikollega.

– Man pratar om förtroendeuppdrag och det har ju varit förbrukat nu. Nu misstänks han även för detta. Kristersson har otur med sina statssekreterare.

Trädäcket.

Johan Jakobsson var en av sex medlemmar i dåvarande Folkpartiet som åtalades för anstiftan till dataintrång efter avslöjandet 2006 om att partiet gjort intrång i Socialdemokraternas interna datanätverk.

Tvingades lämna sin tjänst

Partiledaren Lars Leijonborg bad honom därefter att lämna sin tjänst som partisekreterare. 2011 friades han av tingsrätten då anklagelserna inte gick att styrka. Tre andra partimedlemmar dömdes.

– Det är rättsligt utrett vilka personer som begått fel och de har fått sina straff. Också jag personligen kan lägga detta bakom mig, nu när jag är frikänd och rentvådd, sa Jakobsson då.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin rasar efter beskedet att statssekreteraren utreds för nya brott.

– Det är ytterst problematiskt. Det har funnits problematik tidigare där han tvingades avgå som partisekreterare på grund av dataintrång. Det är en återfallsförbrytare vi har att göra med, säger han.

”Kristerssons omdöme sviktar”

Att Jakobsson misstänks för brott knappt ett år efter att tidigare statssekreteraren PM Nilsson avgått efter avslöjandet om olovligt ålfiske, är extra bekymmersamt enligt Baudin som riktar fokuset mot statsminister Ulf Kristersson.

– Näst efter statsministern kommer statssekreteraren. Det är ett av de tyngsta och viktigaste ämbetena vi har. Ulf Kristersson verkar inte lämplig att utse statssekreterare, hans omdöme sviktar. Nu händer det här igen och på väldigt kort tid, säger han och fortsätter:

– Gör man inga bakgrundskontroller? Ulf Kristersson måste ge svar på om han visste om det här och om han tycker att det är okej att en statssekreterare bryter mot lagen. Varför ska svenska folket följa lagar om höga politiker skiter i det?

Utredningen pågår och Johan Jakobsson har inte dömts för något brott.

I ett sms till Aftonbladet skriver han att han haft tillstånd av Länsstyrelsen att göra ”visst undervattensarbete”, något som inte stämmer enligt en källa med insyn i utredningen.

I övrigt säger Jakobsson att han inte vill lägga sig i polisens arbete.

”Jag kan bara konstatera att kommunen meddelat att de tänker godkänna tillståndet för trädäcket”, skriver han.

Aftonbladet har sökt Moderaterna och statsminister Ulf Kristersson för en kommentar.