Festlarmen skenar i sommarnatten: Som Magaluf

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-08-16

Många festar hemma när pandemirestriktioner hämmar det norska och danska kroglivet. Genrebild från Oslo.

Heta sommarnätter i kombination med hårda pandemiregler för kroglivet. Det gör att festandet flyttar ut i bostadsområden i Danmark och Norge – vilket ger polisen bråda tider.

– Detta påminner mer om Magaluf, säger en norsk polis till Dagsavisen.

Uttalandet från insatsledare Ole Marius Røttingen i Bergen – syftande på den berömda semesterorten på Mallorca – kom i samband med klagomål på högljutt festande i området Møhlenpris natten till lördagen.

– Med tanke på pandemin ska det vara helt dött här, men det är det inte.

Hann inte

Natten till söndagen var läget liknande i många norska städer, där pandemirestriktioner tvingar krogar och klubbar att stänga tidigt. Då flyttar festandet hem, och i detta varma väder ut i trädgårdar och parker i vanligtvis tysta stadsdelar. I exempelvis Trøndelag och Bergen vittnar polis om långt fler klagomål på störande nattliv än vanligtvis.

– Vi hann inte rycka ut på alla anmälningar, men har avslutat en del fester med muntliga påbud, säger polisbefälet Knut Dahl-Michelsen i Bergen enligt nyhetsbyrån NTB.

Lagt krut

Samma bild ger myndigheter i Danmark. Efter att ha ringt runt till olika polisdistrikt där räknar nyhetsbyrån Ritzau till över 450 anmälningar om för högljutt festande. I särklass flest noteras i Köpenhamn.

– Det är något fler än i går, och vi har lagt en del krut på de anmälningar vi har fått. Men nu på morgonkvisten har saker och ting börjat lägga sig, säger Kristian Rohdin, vakthavande vid den danska huvudstadspolisen, vid 05-tiden.

Inga böter

Tidigare i sommar har beslutsfattare aviserat att polisen borde kunna göra mer – i form av att exempelvis konfiskera musikanläggningar – men så långt har man inte behövt gå, säger polistalesmannen Thomas Christensen i Köpenhamnsdistriktet Vestegn.

– Folk är bra på att skruva ned när vi kommer, och det har inte varit nödvändigt att beslagta anläggningar eller utfärda böter, säger han till Ritzau.