USA: "Uppriktiga" samtal med talibanerna

AP

Publicerad 2021-10-11

Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement. Bild från augusti.

USA:s samtal med talibanerna om säkerheten och mänskliga rättigheter i Afghanistan har varit uppriktiga och professionella.

Det säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement, och poängterar att det från USA:s sida har inkluderat samtal om ”ett meningsfullt deltagande för kvinnor och flickor på alla nivåer inom det afghanska samhället”.

Helgens samtal i Qatar var de första mellan USA och talibanerna efter USA:s tillbakadragande från Afghanistan.

Talibanerna söker internationellt erkännande och samtidigt nödhjälp för att undvika en humanitär katastrof och lindra landets ekonomiska kris.

Enligt talibanerna har USA lovat att skicka nödhjälp, men att denna inte kommer att kopplas till ett erkännande av styret som legitimt. USA å sin sida uppger bara att man har ”diskuterat amerikansk hjälp direkt till det afghanska folket”.

Stormakten poängterar också att samtalen på inget sätt ska ses som en förberedelse på ett erkännande av talibanernas styre, och Ned Price upprepar tidigare uttalanden om att motparten kommer att dömas av handlingar, inte sina ord.

Enligt USA:s utrikesdepartement fokuserade den amerikanska delegationen i Doha på att pressa talibanerna till försäkringar om att terrorister inte tillåts att bygga upp baser för attacker i landet. Talibanerna svarade att de inte tänker tillåta grupper som IS att göra detta, men också att de inte tänker samarbeta med Washington i frågan.