Turkiet kallade upp svenska ambassadören

Publicerad 2022-11-21

Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets utrikesministerium har kallat upp den svenska ambassadören.

Orsaken: Den turkiska regeringen känner sig förolämpad av en demonstration.

”Vi går inte in på detaljerna i mötet” skriver UD.

Turkiets utrikesminister har kallat upp den svenska ambassadören Staffan Herrström med anledning av demonstrationer mot Erdogan utanför den turkiska ambassaden i Sverige, skriver Reuters och hänvisar till källor.

Svenska utrikesdepartementet, UD, bekräftar att mötet ägt rum.

”Vi kan bekräfta att Sveriges ambassadör har haft ett möte på turkiska utrikesministeriet. Vi går inte in på detaljerna i mötet” skriver pressekreteraren Hedda Eriksson till Aftonbladet.

Turkiets anklagelse är att en grupp som påstås sympatisera med PKK ska ha protesterat mot president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden i Stockholm. Slagord ska då har skrikits som turkiska myndigheter klassar som förolämpade.

Det rör sig om ”terrorismpropaganda”, tycker regeringen i Ankara.

Fördömde sminkad Erdogan

På måndagen publicerade det kurdiska nätverket Rojavakommittéerna ett klipp filmat vid den turkiska ambassaden i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter.

På demonstrationen visades bilder föreställande två varianter av Erdogan. Dels en Erdogan med inklippt IS-flagga, dels en sminkad Erdogan framför en regnbågsflagga.

Den regimtrogna turkiska tidningen Daily Sabah bekräftar att det är just den händelse som väckt ont blod.

På mötet med ambassadör Staffan Herrström i Ankara ska händelsen ”fördömts” av utrikesministeriet och krav ställts på att Sverige ska utreda och identifiera personerna som ligger bakom.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström.

Följ ämnen i artikeln