Storskaliga anfall mellan Israel och Libanon

Henrik Samuelsson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2024-02-14

Israel har inlett en större serie anfall mot Libanon – attacker som beskrivs som svar på tidigare raketbeskjutning.

I båda fallen går attackerna längre in över gränsen än vanligt, men dödstalen har hittills hållits nere.

De libanesiska raketerna krävde ett liv och skadade flera personer i norra Israel, enligt nyhetssajter i landet. Israels svarsanfall har dödat en handfull människor i Libanon, uppger källor enligt nyhetsbyråer.

Raketerna riktades bland annat mot en militärbas och nådde längre in i Israel, och utlöste mer oro än tidigare liknande anfall. Den högerextreme säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir rapporteras ha sagt att raketerna innebär ”faktiskt krig”.

Tre saker

Det har skett regelbundna anfall över gränsen från båda håll vid sidan om Gazakriget, hittills – enligt underförstådda regler – under kontrollerade former. Onsdagens attack går längre.

– Det är möjligt att attacken mot Israels ”northern command” ses som en upptrappning från Hizbollahs sida, varpå Israel svarar, säger Anders Persson, Mellanösternkännare och statsvetare verksam vid Linnéuniversitetet.

Han kommenterar de första uppgifterna om anfallen och de är svårbedömda.

– Det finns tre saker att ha koll på: omfattningen av anfallen, vilka exakt målen är och hur långt in i Libanon de sträcker sig. Det sista är det tydligaste tecknet för att det skulle vara en upptrappning.

Enligt israeliska medier har landets projektiler riktats upp till ungefär fem mil in i Libanon, halvvägs till huvudstaden Beirut. Där går livet fortfarande sin gilla gång även om oron är påtaglig för att kriget ska sprida sig.

Fruktar eskalering

Khodor Hamiye arbetar på ett fraktbolag och säger till TT att libaneser vid det här laget är luttrade.

– Vi jobbar på som vanligt, det är inte mycket vi kan göra åt saken, men det är klart att vi är oroliga för våra släktingar och vänner som bor i södra Libanon, säger han.

Den eskalerande situationen dominerar nyhetsrapporteringen och för Khodor Hamiye är det en realitet att även Beirut om några månader kan komma att attackeras.

– Det är ett ”worst case scenario”, men jag är beredd att försvara vårt land. Synen på Hizbollah splittrar Beirutborna, men för mig är saken klar: Hizbollah försvarar vårt land, det är Israel som är problemet här.

Enligt AFP har runt 250 personer dödats av israelisk eldgivning i Libanon sedan krigsutbrottet i Gaza den 7 oktober. Bland dem finns ett 30-tal civila. På den israeliska sidan har 9 soldater och nästan lika många civila dödats.