Tullen ska få använda våld i fler lägen

Anja Haglund/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-02-14

Tulltjänstemän får utökade befogenheter. Arkivbild.

Tullens tjänstemän ska få utökad rätt att använda våld för att till exempel avlägsna personer som blir aggressiva. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag.

Tullverket har en viktig roll i arbetet mot den kriminella ekonomin enligt regeringen, som vill ge tulltjänstemän en rad nya verktyg.

Det handlar bland annat om en utökad rätt att använda våld i tjänsten.

– Om vi ska ta krafttag mot den kriminella ekonomin så går det inte att runda Tullverket, de befinner sig i frontlinjen. De ska se till att knark och annat inte kommer in i vårt land, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

I dag är det inte helt tydligt i vilka situationer tulltjänstemän får använda våld vid ingripanden, enligt den utredning som undersökte frågan. Samtidigt kommer tulltjänstemän ofta i kontakt med grov organiserad brottslighet och kan hamna i utsatta situationer.

Enligt regeringen kommer de nya reglerna att ge tulltjänstemän liknande befogenheter som polisen har. Till exempel kan det handla om ett läge där tullen stoppar ett fordon och att de som sitter i det blir aggressiva och våldsamma.

– Med det här kommer tullen att få rättighet att fysiskt, alltså med våld, avlägsna dem från platsen och kunna undersöka fordonet i lugn och ro. I dag måste de ringa polisen, säger Martin Melin (L).

Till skillnad från polisen är dock tulltjänstemän i dag som regel inte beväpnade. Tullverket har beslutat att fler ska få bära vapen, men det dröjer innan det är infört.

I lagrådsremissen föreslås också bland annat att tulltjänstemän ska kunna kroppsvisitera personer i samband med förhör för att söka efter vapen och andra farliga föremål. Den rätten har de inte i dag.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 september 2024.

Följ ämnen i artikeln