Klimatet kan utmana fjällsäkerheten

Publicerad 2023-06-22

Klimatförändringarna kan ge längre barmarkssäsonger och högre vattenflöden i den svenska fjällkedjan, enligt Naturvårdsverket

Skörare isar och högre vattenflöden – klimatförändringarna kan enligt Naturvårdsverket få följder för fjällsäkerheten, rapporterar TT.

– Fjällen kommer nog inte att bli farligare, men det kommer att bli annorlunda, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på myndighetens fjällsäkerhetsråd.

Redan nu finns en tendens med kortare vintrar och längre barmarkssäsonger.

– Många ser tecken som man inte upplevt tidigare. Framför allt på vårvintern, att sjöisarna blir allt sämre och skörare allt tidigare på våren, och tidigare snösmältning. Men även sommarsäsongen påverkas, säger Per-Olov Wikberg till TT.

– Det är ett mönster som den som har bott och verkat i fjällen länge inte riktigt känner igen.

Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde i mars en enkät bland destinationsbolagen i fjällen och Svenska turistföreningens fjällstationer. 24 företrädare för bolagen och stationerna svarade.

Undersökningen visar bland annat att tre av fyra ser att ett förändrat klimat ”kommer att kräva mer förberedelser av besökaren”.

Nio av tio spår följder för vinter- respektive barmarkssäsongens längd, och åtta av tio anser att aktivitetsutbudet på fjället kommer att förändras.