Knivmannen i Annecy åtalas

Publicerad 2023-06-10

En 31-årig man åtalas för knivdådet mot fyra barn och två vuxna i en lekpark i franska Annecy.

Mannen har tidigare bott i Sverige men nekats medborgarskap.

Fyra dagar innan attacken fick han avslag i Frankrike eftersom han redan har asyl i Sverige.

På torsdagsförmiddagen strax före klockan 10 gick en man till attack i en lekpark i franska alpstaden Annecy. Fyra barn mellan ett och tre år skadades allvarligt i attacken. Bland de skadade fanns även två vuxna.

Under lördagen väcktes åtal mot 31-åringen. På en presskonferens kunde huvudåklagare Line Bonnet-Mathis bidra med fler detaljer om händelsen.

Barnen och en 75-åring vårdas i nuläget på sjukhus. Inget av offren har längre livshotande skador, enligt franska åklagaren Line Bonnet-Mathis.

På en film som sprids i sociala medier ser man hur den misstänkte gärningsmannen jagas med en kniv i handen.

Mannen kunde gripas på plats misstänkt för mordförsök. På sig hade han ett svenskt körkort, 480 euro och ett kristet krucifix. Enligt vittnesmål ska han under attacken ha skrikit namnen på ”hans fru, dotter och Jesus”.

Efter en läkarundersökning visades mannen alkohol- och drogtest vara negativt och han ska heller inte ha lidit av psykiska vanföreställningar.

Men att utesluta psykisk ohälsa är ännu för tidigt, enligt franska åklagaren Line Bonnet-Mathis.

Man misstänker inte i nuläget något terrormotiv och utredningen kommer fokusera på mannens miljö, bakgrund och personlighet.

Blommor vid lekplatsen i Annecy under lördagen.

Deltog i syriska armén

Mannen, som är syrisk medborgare kom till Sverige tillsammans med sin ex-fru 2013 efter att ha lämnat Syrien för Turkiet ett år tidigare. Ett par månader senare beviljades han uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

I Sverige dömdes han förra året för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter. Han fick då A-kassa och studiebidrag samtidigt som han studerade. Enligt tingsrättens dom ska han ha levt en ”ordnad tillvaro”.

Polis på plats i närheten av lekplatsen efter attacken på torsdagen.

Svenska myndighetshandlingar visar att han flera gånger ansökt om medborgarskap. Samtliga har avvisats.

De senare ansökningarna avslogs av Migrationsverket eftersom mannen varit delaktig i syriska armén mellan 2011–2012, som ”gång på gång och systematiskt begått krigsförbrytelser“.

Där ska han haft ledande roller som gruppbefäl och ”vakthavare”. Enligt TV4 har han enligt egen utsago ”varit beväpnad och deltagit i strider under den här perioden.”

Mamman: ”Varit deprimerad”

Till skillnad från mannens ex-fru, har mannen inte fått svenskt medborgarskap. I en intervju med AFP säger hon att han lämnade Sverige kort efter sista avslaget för ”åtta månader sedan”.

Efter att han lämnat Sverige ska han enligt franska Le Monde ha ansökt om asyl i Schweiz och Italien innan han kom till Frankrike i slutet av oktober 2022. Där ska han ha levt hemlös. I samtal med sin ex-fru för fyra månader sedan ska han ha bott i en kyrka.

Fyra dagar innan attacken, nekades han franskt asyl på grund av att han redan har asylstatus i Sverige, enligt åklagaren. På frågan om avslagen hade koppling till brottet svarade inrikesminstern Gérald Darmanin under fredagen att det var ett ”besvärande sammanträffande”.

Mannens mamma, som talat med franska AFP, uppger att han lidit av en ”allvarlig depression” som ska ha förvärrats i och med svårigheterna att få svenskt medborgarskap.

”Min svärdotter sa att han aldrig mådde bra, alltid med mörka tankar. Vägrade jobba eller gå ut”, säger mamman till AFP.

Följ ämnen i artikeln