Så får du en fröjdefull jul – trots pandemin

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-12-24

Äntligen julafton. Men det blir inte som vanligt. Långt ifrån.

Här är några handfasta tips om hur du kan hålla humöret uppe i julfirandet trots covid-19 – bland annat om ögonkontakt, lukter och digitala lösningar.

Traditionerna står i centrum under julen. Men med covid-19-pandemin kommer många av dem tillfälligt att brytas den här gången.

Vi kanske inte kan åka till mormor och morfar – eller träffa barnbarnen – som vanligt och den stora årliga kusinträffen får kanske skjutas upp.

– Det är många som måste fira ensamma, kanske fler än någonsin. Men det positiva nu är att jag är inte ensam om att vara ensam, säger Per Johnsson, psykolog och lektor vid Lunds universitet.

– Det ger en annan gruppkänsla. Nu är vi inte ensamma om att vara ensamma, att tänka på det kan nog göra det lite lättare i alla fall. Det botar ju inte ensamheten, men det är en lite annan gemenskap åtminstone.

Och innan det blir alltför deppigt kommer här några tips som kanske kan göra julen lite lättare, trots pandemin:

Ögonkontakt

– En av de viktigaste ingredienserna för att må så bra som möjligt är att tala med människor man tycker om. Vars röst när man hör den i telefon väcker glädje. Den delen tror jag är väldigt viktig, säger Per Johnsson.

– Har man möjlighet att se varandra via Zoom eller något annat program är det väldigt bra. Och då att extra tänka på att titta varandra i ögonen. Ögonkontakt är det vi saknar mest nu när vi inte får mötas. Då får man försöka anstränga sig, titta varandra i ögonen och önska varandra en god jul. Det är en bra strategi.

Utnyttja tekniken

– Det är ju jättejobbigt för oss människor, julen är så traditionsstark. Så det blir ett väldigt konstigt avbrott för oss. Men å andra sidan har vi digitala lösningar som vi skulle kunna använda. Där vi ändå kan vara med varandra även om det är på distans, säger Margareta Bohlin, docent i psykologi vid Göteborgs universitet.

– Det är ju inte nytt att en del inte kan vara med på jul. Men nu har vi helt andra möjligheter, som att köra i gång datorn och låta den stå i gång. Så kan farfar hänga på så länge han vill. Att flytta med sig datorn från rum till rum, så att man ändå kan vara tillsammans på något sätt.

Bjud in fler

– Gör en extra ansträngning med det digitala. Kanske kan vi till och med fira jul med fler än vi brukar göra. Man kan till exempel bjuda in vänner, som kan titta förbi digitalt en stund, eller personer som även annars brukar vara ensamma på julen, säger Margareta Bohlin.

– Sedan kan vi så klart inte ersätta den fysiska närvaron. Men det är det här som vi har i det här läget.

Lukter

– Jag skulle vilja betona lukternas betydelse, eftersom luktsinnet har en liten koppling till amygdala där vårt vårt rädslosystem sitter, säger Per Johnsson.

– Det är viktigt att vi tar fram lukter som väcker goda minnen. Det kan vara pepparkakor eller vad som helst, det spelar verkligen ingen roll. Lukten ska väcka upp det som är motsatsen till rädsla, det vill säga tröst.

Motion

– En viktig sak för att motverka hopplöshet är att gå på promenader. Det gör något för kroppen att aktivera oss fysiologiskt, som psykolog måste jag betona även detta, säger Per Johnsson.

– Men vi måste anstränga oss lite mer. Man kan träffas utomhus och prata eller gå en promenad på lagom avstånd. Man får anstränga sig lite mer och anpassa sig så kommer det är att fungera. Så har det varit i alla kriser, att när vi är mitt uppe i det ser vi inte trösten någonstans. Men det kommer alltid en vändpunkt.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen