Presidenten i akut behov av nystart

Ett kliv åt höger kan rädda Barack Obama

När Barack Obama säger att han hellre är ”en bra president i fyra år än en medelmåttig i åtta” låter det som en profetia.

Hans chanser att bli omvald har minskat radikalt.

Obamas tal i natt om tillståndet i nationen är den chans till den nystart han så akut behöver.

Demokraterna är fortfarande i chock efter att ha förlorat sin supermajoritet i senaten.

På omslaget av senaste numret av tidskriften Time sitter Obama tillbakalutad i sin läderfåtölj i Ovala Rummet. Posen är tankfull, nästan frånvarande. Rubriken ”Now what?”.

Just frågan ”vad göra nu?” sysselsätter inte bara Obama utan hela det demokratiska partiet.

Efter att under det första året haft en klart utstakad riktning måste Obama tänka om. Tänka nytt.

Bli mer av populist och mindre av visionär. Ägna sig mer åt vardagsfrågor som berör vanliga människor än åt att stöpa om samhället.

Kliv åt höger

Av det som läckt ut i förväg anar man att Obama tar ett försiktigt kliv åt höger. Ett klassiskt grepp av demokratiska presidenter som ligger illa till. Bill Clinton använde det med framgång.

Obama måste återerövra de oberoende och mittenväljarna om inte partiet ska lida ett svidande nederlag i mellanvalen till kongressen i höst.

Grundbulten i det försöket blir ett löfte att frysa statens utgifter på en rad områden. Obama har fått hård kritik för att USA är på väg att slå rekord i budgetunderskott med 1,3 biljoner dollar. Staten spenderar våldsamt mycket mer pengar än den får in samtidigt som vanliga amerikaner tvingas vända på varenda dollar. Obama vill visa att han tar ansvar för ekonomin.

Tänka på kärnväljare

Frysningen gäller inte försvarsutgifterna. Även det en eftergift åt höger.

Men han måste också tänka på sina kärnväljare. De som svalde budskapet om ”change” och ”yes, we can” med hull och hår.

Till dem delar Obama ut lite smågodis i sitt tal i form av skattelättnader för barnfamiljer och medelinkomsttagare.

Vad de egentligen behöver är fler och mer välbetalda jobb. Arbetslösheten i USA är uppe i tio procent och visar inga tecken att minska. Sju miljoner jobb har försvunnit i finanskrisens spår. Hur trovärdig låter Obama när han lovar nya jobb?

Urvattnat förslag?

Mest spännande av allt i natt blir att höra hur Obama tänker göra med sjukvårdsreformen. Med förlusten av supermajoriteten försvann också möjligheterna att smärtfritt få igenom det nuvarande förslaget.

Tänker Obama försöka driva igenom det ändå? Kommer det ett helt nytt urvattnat förslag?

Han kan inte räkna med någon hjälp från republikanerna. Även om de klagar över att presidenten inte samarbetar tillräckligt över partigränserna gör de själva allt de kan för att sabotera varje försök till en utsträckt hand.

Införandet av en allmän sjukförsäkring var Obamas viktigaste vallöfte. Misslyckas han där är det svårt att se hur han ska få förnyat förtroende 2012.

State of the union-talet brukar vara en högtidsstund för presidenten. Det är idel ryggdunkningar och applåder när har kommer till kongressen. Till och med motståndarna brukar vara välvilliga och generösa.

Måste bryta spiralen

Situationen är lite annorlunda för Obama. Alltför mycket står på spel för att han ska kunna vara avslappnad och njuta.

Obama måste bryta den nedåtgående spiralen.

I november ska hela representanthuset väljas om och en tredjedel av senatorerna. Med dagens opinionsläge riskerar demokraterna att åka på en ny stjärnsmäll. Ju fler platser partiet förlorar desto svårare blir det för Obama att få igenom sin politik.

Redan är det många av hans hjärtefrågor som hamnat i bakvatten. Klimathotet för att nämna en.

Unik möjlighet

Obama utnyttjar flitigt möjligheten att visa upp sig i TV. Men det är inte ofta han har en timme på sig utan att bli avbruten.

Talet är en unik möjlighet för Obama att nå ut direkt till det amerikanska folket på bästa sändningstid. Normalt brukar 30-50 miljoner amerikaner följa talet.

Numera krävs mer än bara retorisk skicklighet för att trollbinda dem.