Kräver ny utredning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

Anhöriga tre år efter flygkraschen: Ställ cheferna till svars – flygbolaget mörkar viktig information

LONDON / STOCKHOLM. 90 personer, varav två svenskar, dog i flygkraschen i Phuket 2007.

Ännu har ingen ställts till svars.

Nu kräver anhöriga till nio av offren att utredningen görs om.

– Olyckan orsakades av ett vansinnigt åsidosättande av säkerheten, säger Richard Collins vars son dog i olyckan.

Erik Nihlén var en av två svenskar som överlevde den våldsamma kraschen. Han och vännen Christopher Marken fångade kaoset på bild minuterna efter att de undkommit dödsolyckan med blåmärken och värk.

– Jag blev fruktansvärt flygrädd efter olyckan. Det är fortfarande svårt för mig att sätta mig i ett plan. Och jag tar färre risker i livet i övrigt, säger Erik Nihlén.

90 andra passagerare inklusive två svenskar fick sätta livet till. Nu kräver anhöriga till nio brittiska dödsoffer att utredningen av olyckan görs om och att cheferna för lågprisflygbolaget One-Two-Go ställs till svars, skriver Sunday People.

Mejl har läckt ut

Orsaken är ett mejl som läckt ut från företaget. Det ska ha skickats en månad efter olyckan från företagets direktör Cho Ting Tsang med en kopia skickad till ägaren Udom Tantiprasongchai.

Budskapet i mejlet går ut på att flygplanets logg måste ändras, så att utredarna inte upptäcker att besättningen ombord arbetat längre än de 100 tillåtna timmarna den aktuella månaden. Andra dokument som läckt ut från One-Two-Go, pekar på farligt åsidosatta underhållsarbeten och att piloter mutats att flyga för många timmar.

– Myndigheterna känner till bevisen, men gör ingenting. Om ägarna åtalades skulle flygbolag förstå att man inte kan göra så här, säger Margaret Collins vars son med flickvän dog i kraschen.

Den thailändska luftfartsmyndigheten kom fram till att misstag i cockpit och utmattning varit bidragande orsaker till olyckan.

Bröt mot reglerna

Dessutom har man konstaterat att One-Two-Go brutit mot regler och utsatt passagerare för fara genom att tillåta piloternas övertid, men myndigheten har ändå inte vidtagit några rättsliga åtgärder.

Erik Nihlén suckar när han får höra att anhöriga kräver nya utredningar.

– Vi kommer aldrig att få veta vad som egentligen hände. I början var jag arg över det, men nu har jag insett att landet är alldeles genomkorrupt. Det är respektlöst av den thailändska staten gentemot dem som omkom och mot deras familjer.

Aftonbladet har varit i kontakt med de anhöriga till de två svenskar som omkom, men de vill inte kommentera.