SAS-plan tog eld vid nödlandning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-09

Inrikesflyg i Danmark nödlandade – fem skadade

Alla passagerare klarade sig. Här förs de bort från olycksplanet.

Ett SAS-flyg med 69 passagerare och 4 besättningsmän började brinna efter nödlandning i Ålborg strax före klockan 16 på söndagen.

Fem personer fick lindriga skador, uppger SAS.

Efter problem med landningsställen tvingades piloten till en så kallad säkerhetslandning på flygplatsen i Ålborg. Det tvåmotoriga planet cirkulerade i luften i omkring en timme innan piloten påbörjade nedstigningen.

När planet tog mark knäcktes det högra landningsstället, motorn fattade eld, och planet välte över på sidan. Räddningstjänsten lyckades dock snabbt få branden under kontroll.

– Vi var mycket, mycket nära en allvarlig katastrof, säger insatsledaren Peter Reinau till Jyllandspostens nätupplaga.

Propeller genom skrovet

Enligt Peter Reinau gick en av flygplanets propellrar in genom planets skrov.

– Lyckligtvis satt inga passagerare på det stället. Jag törs inte tänka på vad som hade hänt om det hade suttit människor där, säger han till ekstrabladet.dk.

Samtliga 69 passagerare, varav 5 lätt skadade, och 4 besättningsmän kunde föras i säkerhet.

– Det rör sig om mindre skråmor och möjligtvis några pisksnärtskador, uppger Ålborgspolisen till nyhetsbyrån Ritzau.

SAS-koncernens informationschef Bertil Ternert kunde vid 19.30-tiden på söndagskvällen inte svara på om några svenskar fanns ombord.

– Vi har bara passagerarlistor, som inte anger nationaliteter, säger han till TT.

Passagerarna, kaptenen och den övriga besättningen togs in till ankomsthallen för att tala igenom incidenten. Ett kristeam med psykologer erbjöds samtliga ombord, skriver Jyllandspostens nätupplaga.

Inrikesflyg

Landningen utlöste ett stort räddningspådrag. Brandbilar och ett tiotal ambulanser kallades till platsen, enligt danska TV2 News.

Olycksplanet, SK 1209 av typen Q400, flyger inrikes mellan Köpenhamn och Ålborg. Det avgick från Köpenhamn klockan 14.15 och skulle landat i Ålborg 15.00.

Alla flygtrafik stoppades tillfälligt, men upptogs senare på söndagskvällen.

SAS har inte kunnat ge någon förklaring om orsaken till nödlandningen, men under kvällen inledde den danska haverikommissionen sitt arbete.

Har kritiserats tidigare

Ett SAS-plan av samma modell var inblandad i ett tillbud vid Kalmars flygplats i april förra året. Under en inflygning drabbades det tvåmotoriga planet av ett tekniskt fel, men lyckades landa utan större problem.

Den svenska statens haverikommission konstaterade i en rapport i augusti att de 70 passagerarna ombord då var i stor fara och både SAS och flygplanstillverkaren kritiserades för flera brister.