Rena rama värmebaljan

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-07-13

Här är Sveriges varmaste bad

första doppet på 17 år FÖRSTA DOPPET PÅ 17 ÅR Jan Sandberg, 70, har inte badat utomhus sedan 1994 – men med rekordhöga temperaturer på Pite havsbad fanns det inga ursäkter längre. ”Det här var fantastiskt! Det gör jag gärna fler gånger”, sa Jan efter badet. Och med tanke på gårdagens oväder i Norrland gäller det att passa på – 22 grader – var det i vattnet vid badet i går. Och kallare lär det bli.

Passa på att doppa dig i dag. I morgon drar ett nytt oväder med ihållande regn in över Sverige.

– Jag hade inte badat i havet sedan 1994. Men 25 grader i vattnet var fantastiskt, sa Jan Sandberg, 70, och slängde sig i böljan den blå.

Det är flera oväder i faggorna – men just

i dag ser de ut att komma av sig och hela landet utom fjällen får uppehållsväder. På många håll är det också varmt i vattnet.

– Vi har haft ganska varmt i både juni och juli. Det har också påverkat badtemperaturerna, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, där man varje dag sammanställer vattentemperaturer från badplatser i hela landet.

Linköping varmast

I Landskrona och i S:t Annas skärgård ligger badtemperaturen just nu på 23 grader. I Piteå har temperaturen varit uppe på rekordhöga 25 grader, men ligger nu på 22.

Bland landets insjöar är det Roxen utanför Linköping som har varmaste vattnet: 24 grader. I Linköping finns också Tinnerviksbadet med sin konstgjorda sjö där vattnet just nu håller 26 grader.

Passa på

Så i dag, medan ovädret håller andan, är det bara att packa utflyktsväskan och se till att få sitt lystmäte på bad för några dagar framöver.

På torsdag drar ett nytt lågtryck in söderifrån med ihållande regn och lägre temperaturer.

– Det kommer in över Skåne och Blekinge under dagen och drar vidare norröver på kvällen. Det ligger kvar över Götaland och Svealand fram till fredag kväll då det drar vidare österut, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Solchanser igen

På lördag och söndag blir det uppehållsväder och chanser till sol. Men redan på söndag kväll kommer nästa regnområde in över landet.

Följ ämnen i artikeln