Kokainets gudmor mördad

Publicerad 2012-09-04

Smuggeldrottningen Griselda Blanco, 69, sköts ihjäl

Kokainets gudmor är död.

Griselda Blanco, 69, sköts ner utanför sin slaktare.

Den dömda drogsmugglaren sköts ner av en man på motorcykel.

Griselda Blanco hade precis handlat hos slaktaren i sin hemstad i går när två beväpnade män på motorcykel närmade sig henne. En av dem sköt henne två gånger i huvudet, skriver El Colombiano.

Att mörda på en motorcykel är en metod som Blanco själv kommit på och använt, skriver NBC News.

Drottningen av kokain

Hon var en av de första som började med storskalig kokainsmuggling från Colombia till USA. Hennes smuggelrutter användes senare av Medellin-kartellen efter att hon dömdes i USA 1985, rapporterar BBC. I hemlandet kallas hon för drottningen av kokain. På 1970-talet fick hon namnet Gudmor när hon sålde droger som smugglades in i USA via flygplan. 1973 förekom hon för första gången i amerikanska polisrapporter. Vid samma period misstänktes hon ligga bakom, det för den tiden, det största kokainbeslaget som gjorts i New York.

Gillade maffian

Utredare misstänker även att Blanco låg bakom så många som 40 avrättningar. Men hon dömdes för kopplingar till tre mord. Colombianska Griselda Blanco har suttit i amerikanskt fängelse i drygt 20 år för drogsmuggling och tre mord. 2004 deporterades hon till Colombia, skriver Miami Herald.

Tre av Griselda Blancos män har dödats i våld som är kopplat till droger, skriver Herald. Och en av hennes söner fick namnet Michael Corleone, en referens till Gudfadern-filmerna. Blanco uppges ha en fascination för den sicilianska maffian.

Sedan Griselda Blanco återvände till Colombia bröt hon kontakten med sin familj och den organiserade brottsligheten, skriver BBC.

Mordet på Griselda Blanco utreds nu av polis.