Ledare för ökänd rånliga greps med automatvapen

Publicerad 2012-12-17

Här greps de fyra personerna.

De fyra männen misstänks ha förberett ett rån.

Då slog polisen till och beslagtog sprängämnen och automatvapen.

Två av de gripna har tidigare ingått i den beryktade Södertäljeligan.

Jan ”Nisse Pistol” Nilsson.

Tidigt i fredags morse slog Västerbottenspolisen och Rikskriminalpolisens insatsstyrka till mot den vita tvåplansvillan i byn Bjurvattnet utanför Umeå.

Pådraget var stort och sågs av de närmsta grannarna.

– Jag skulle ut och skotta snö och då såg jag massa trafik vid min uppfart, sa en granne.

Enligt en källa med insyn hittades en automatkarbin och sprängämnen i huset, som har stått tomt sedan i höstas då det såldes till en köpare från Stockholmstrakten.

Kopplingar till ”Gubbligan”

Fyra män greps vid tillslaget. Enligt uppgift till Aftonbladet är de nu misstänkta för förberedelse till rån.

De gripna männen är 21, 35, 55 och 64 år gamla, enligt uppgift till Aftonbladet.

De är alla kända av polisen sedan tidigare.

De två äldsta männen har nära kopplingar till den välkända Gubbligan, som gjorde flera grova rån i södra Sverige under ledning av 64-årige Jan Nilsson, eller "Nisse-Pistol" som han kallas.

Och enligt Folkbladet har de båda också ingått i den ökända Södertäljeligan. 55-åringen var ligans ledare och är enligt tidningen dömd till 18 års fängelse för mordförsök och tre grova rån.

64-åringen dömdes till tio års fängelse för bland annat mordförsök.

Den nu gripne 35-åringen har enligt uppgift till Aftonbladet kopplingar till den tidigare aktiva gangsterorganisationen Fucked for life.

– Med tanke på vilka som var involverade i själva gripandet så är det personer som tidigare gjort sig skyldiga till grova brott med våldsinslag, säger en källa till SVT Västerbottensnytt.

”Skulle komma till jul”

Den 47-årige man som köpte huset har gjort sig oanträffbar sedan i fredags, berättar en av säljarna.

– Han ringde på torsdagen och sa att hans kompisar skulle komma och kolla på värmen i huset innan han själv skulle komma med barnen till jul. Vi trodde på det. Nu svarar han inte när man ringer, säger en av säljarna.

Inte heller Aftonbladet har lyckats nå säljaren.

De fyra misstänkta männen sitter anhållna på det säkerhetsklassade Kronobergshäktet i Stockholm, och den som leder förundersökningen är kammaråklagare Gunilla Öhlin i Kalmar. Det tyder på att männen kan kopplas till brottslighet i andra delar av landet.

Åklagaren ska under dagen fatta beslut om hon ska begära männen häktade. Aftonbladet har sökt Gunilla Öhlin utan framgång.