Diamanda får flyga hem

Publicerad 2013-01-25

Nu ska Diamanda Holmström äntligen få komma hem.

Den 2-åriga flickan har intensivvårdats och legat i respirator i Buenos Aires sedan i maj.

På onsdag flyger hon hem till Sverige tillsammans med mamma Ulrika och pappa Kudo.

– Äntligen har det löst sig, det är en otrolig lättnad, säger Ulrika Holmström.

Diamanda var sju månader när familjen Holmström reste till Argentina för att hälsa på farmor och farfar. Strax efter att de kom fram blev Diamanda sjuk och sedan i maj har hon legat på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Buenos Aires.

Familjen Holmström har under en längre tid velat resa hem till Sverige, men problem med försäkring och en väldigt dyr nota för ett sjukvårdsutrustat plan har satt käppar i hjulet.

Men nu har det äntligen löst sig för familjen.

– Dels har vi fått in hela det belopp vi behöver, dels har det ordnat sig med själva transporten. Det tog ett tag att få ihop ett vårdteam och att komma överens med Lufthansa som ska flyga planet, säger Ulrika Holmström.

”Känns väldigt fint”

När det stod klart att hemresan skulle kosta omkring 600 000 kronor beslöt familjen sig för att starta en insamling. Den kom att hjälpa dem långt mycket mer än vad de hade kunnat drömma om, säger Ulrika.

– Det känns fantastiskt att vi har fått in så mycket pengar, vi hade aldrig trott att vi skulle få in hela summan på så kort tid.

– Vi har fått så otroligt mycket stöd, både ekonomiskt och känslomässigt. Det har varit ett otroligt gensvar på kampanjen och vi har fått värme från både vänner och bekanta och människor som vi inte känner och det känns väldigt fint.

”Hoppas Diamanda ska bli bättre”

En läkare och två sköterskor från Astrid Lindgrens barnsjukhus landar i Argentina på tisdag. Dagen efter lyfter det specialutrustade planet från Buenos Aires och på torsdag landar det i Frankfurt.

Sedan fortsätter familjen med ambulansflyg till Bromma flygplats i Stockholm.

– Vi är jätteglada och det känns helt underbart att det håller på att lösa sig. Men vi vågar inte riktigt tro på det förrän det verkligen händer.

Väl hemma i Sverige kommer Diamanda att läggas in på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

– Både vi och läkarna har förhoppningar om att Diamanda ska bli bättre när vi kommer hem. Den läkare som vi har haft mycket kontakt med tror att det finns andra saker i Sverige de kan göra så att hon kan bli bättre.

”Glad och förväntansfull”

Familjen ser också fram emot att kunna återvända till jobb och vardagen i Sverige.

– Det ska bli väldigt skönt att få bo i sitt eget hem. Vi ser väldigt mycket fram emot att träffa all familj och alla vänner. Samtidigt är det lite sorgligt att lämna familjen här i Argentina.

Förstår Diamanda att hon äntligen ska få åka hem?

– Jag vet inte. Vi pratar ju med henne och berättar vad som händer och det känns som att hon förstår att något är på gång. När vi säger att vi ska åka hem till Sverige ser hon ofta lite glad och förväntansfull ut.

ANNONS