Trumps enda chans: Soffliggarna

SEATTLE. Är Donald Trump på väg att mjuka upp sin fientliga inställning mot invandrare?

Det har varit det stora snackisen i USA den senaste veckan.

Trumps problem är att hans oförsonliga ställningstagande mot mexikaner och muslimer är vad som gav honom segern i primärvalen. Ändrar han sig nu riskerar han att förlora sina kärnväljare.

I natt svensk tid ska Donald Trump hålla ett viktigt linjetal där han ska klargöra sin invandringspolitik. Han gör det i Arizona, en delstat som gränsar till Mexiko och där Donald Trump vill bygga en hög mur för att stoppa den illegala invandringen.

Bara timmar innan talet reser han till Mexiko för att träffa landets president som i väldigt tydliga ordalag inte bara tagit avstånd från Trump utan dessutom gjort klart att Mexiko absolut inte tänker betala för den mur som Trump vill bygga. Något som Trump alltid hävdar i sina tal att han tänker tvinga Mexiko att göra.

Det lär knappast bli något hjärtligt möte. Sannolikt tror Trump att det ska stärka hans aktier genom att få honom att verka mer presidentlik när han träffar ett annat lands statschef.

Trump ligger efter

Inför nattes tal i Arizona har Trumps egen kampanj vid flera tillfällen låtit antyda att kandidaten mjukat upp en del av sina tidigare stenhårda ställningstagande. Trump har sagt att alla de dryga 11 miljoner papperslösa invandrare som finns i USA ska deporteras till sina hemländer. Alla.

Nu är han plötsligt lite mer diffus. Kanske är det i första hand dömda brottslingar som ska ut. De som sköter sig ska kanske får stanna.

Nyhetskanalerna här i USA ägnar timmar och dagar år att försöka dissekera vad Trump egentligen menar och om han verkligen tänker ändra sig.

Taktiken bakom en eventuell helomvändning är solklar.

Trump ligger efter i opinionsmätningarna. Inte bara nationellt. Clinton leder klart i många av de viktigaste så kallade svingstaterna, de som ibland röstar med demokraterna, ibland med republikanerna. Stater som är extra viktiga att vinna så som det amerikanska valsystemet är konstruerat.

Vad värre är för Trump så ligger han sämre till än vad Mitt Romney, republikanernas kandidat i valet 2012, gjorde vid samma tid i nästan samtliga av dessa delstater. Och han förlorade stort mot Obama.

Hans chans: Soffliggarna

Trumps taktik för att locka över väljare är att mjuka upp sin hårda linje för att verka lite mer mänsklig, human och medgörlig. Lite mer presidentlik. En mjukare linje skulle också locka fler latinoväljare. En grupp som han tidigare förolämpat genom att kalla dem brottslingar och våldtäktsmän.

På precis samma sätt försöker han göra sig mer attraktiv för svarta väljare som han tidigare också förolämpat. På lördag ska han tala inför en svart församling i en kyrka i Detroit i ett försök att förbättra sin image bland minoriteterna.

Vilket blir en minst sagt tuff uppgift. I stort sett alla svarta väljare jag träffat de senaste tio dagarna runtom i USA hånar Trump och kan definitivt inte tänka sig att rösta på honom. Bland latinoväljare är stämningen övervägande densamma.

Faran med Trumps nya taktik är att han tappar stöd bland sina kärnväljare som älskat hans tuffa linje mot invandring. I många fall handlar det om vita låginkomsttagare som vid tidigare presidentval ofta inte röstat.

Trump är beroende av att de verkligen går till vallokalerna den här gången. Att få soffliggarna att rösta är hans enda chans att vinna.

Genom att skicka ut dubbla budskap hoppas Trump nå den bästa av båda världar.

Latinoväljare och afroamerikaner ska se med nya ögon på Trump medan kärnväljarna ska fortsätta tro att han är stentuff när det gäller att stoppa illegal invandring.