Långt kvar innan IS är besegrade

Ett militärt pressat IS kan satsa mer på terror i västvärlden

Irakiska styrkor rycker fram mot Falluja. Offensiven har pågått sen i slutet av maj, denna bild från den 15 juni.

Att IS på kort tid förlorat fler av sina viktiga fästen i Irak kan låta som goda nyheter.

Men det är långt kvar till terrorgruppen är besegrad.

Risken är att gruppen satsar hårdare på terrordåd i väst när man är militärt pressad på hemmaplan.

Ska man tro nyhetstelegrammen är de snart bara timmar kvar till staden Falluja tagits av den irakiska regeringsarmén. I så fall är det en viktig symbolisk seger.

Falluja var den första stad som IS intog i Irak. Det skedde redan i början av 2014, ett halvår innan den överraskande offensiven där den sunnimuslimska terrorgruppen på bara några veckor intog en tredjedel av norra Irak och en stor del av Syrien.

Falluja anses vara sunnimuslimernas ”huvudstad” i Irak. Redan när USA ockuperade landet 2003 hade man svårt att inta staden. När IS intog staden för drygt två år sedan hälsades man som befriare av befolkningen.

Därför är det onekligen en framgång att den fragmentiserade irakiska armén tycks vara på väg att driva ut Islamiska staten från staden. Men det är inte detsamma som att IS besegrats.

Fortfarande håller terrorgruppen miljonstaden Mosul. Till och med den irakiska armén säger att det kommer att ta månader innan det är aktuellt att försöka ta tillbaka staden.

Tappat slagkraft

Iraks armé lider fortfarande svårt av sekteristisk splittring. De sunnimuslimska styrkorna slåss för sig, precis som shiamilisen och de kurdiska soldaterna.

Gåtan är ändå hur en relativt liten styrka som Islamska staten kan hålla hela städer mot en mångdubbelt större irakisk armé som dessutom ofta har flygunderstöd från USA.

När CIA-chefen John Brennan framträdde inför kongressen i går satte han IS militära kraft till mellan 18 000 och 22 000 man i Irak och Syrien, jämfört med 33 000 förra året.

IS har med andra ord tappat en tredjedel av sin militära slagkraft på bara ett år men lyckas ändå hålla stora områden.

Att IS inte lyckas ersätta sina förluster beror till stor del på att Turkiet numera bestämt sig för att stoppa trafiken av västerländska jihadister som flyger till Istanbul för att sedan ta sig in i Syrien och till IS-kontrollerade områden. Säpo och flera andra länders säkerhetstjänster bekräftar att trafiken av resande stridande i det närmaste upphört helt.

Uppmanar till terror

IS har istället uppmanat sina anhängare i Europa och USA att slå till med terrordåd i sina hemländer. CIA-chefen pekade i sitt framträdande i kongressen på risken för en upptrappad terrorverksamhet i väst nu när IS är hårt trängda på hemmaplan.

I Europa finns det flera tusen IS-anhängare, inklusive en stor grupp som återvänt efter att ha stridit på jihadisternas sida i Syrien. Bland dessa finns potentiella terrorister. Det har Europa redan fått erfara via attentat i Paris och Bryssel.

Problemet är att jihadisterna är så många att det i praktiken är omöjligt att bevaka alla. Och det är svårt att veta vilka som smider planer. Flera ligger sannolikt i pipeline, till exempel har den tyska polisen hävdat att man avvärjt stora planerade terrorattacker.

CIA hävdar att IS försöker smuggla in terrorister till Europa och USA, både i strömmen av flyktingar och via vanliga resenärer.

Lockar fortfarande

Även om IS lider motgångar militärt finns det inget som tyder på att de förlorat i attraktionskraft bland militanta islamister. Så länge man kan upprätthålla sitt kalifat, den islamiska staten, så utgör det en magnet som drar till sig anhängare även om de rent fysiskt inte kan ta sig in i Syrien.

John Brennan hävdar att IS även i fortsättningen är en ”global utmaning” och att deras anhängare trots alla förluster vida överstiger det antal al-Qaida hade när de var som störst.

Falluja må falla men IS är fortfarande en svår och farlig motståndare.