Konsumentverket varnar för hoppborgar

Publicerad 2016-06-17

Hundratals barn skadas årligen i samband med lek i uppblåsbara hoppborgar. Nu uppmanar Konsumentverket föräldrar och uthyrare att ta olyckorna på allvar.

Arkivbild på hoppborg.

Varje år skadas cirka 200 barn i Sverige så allvarligt att de måste uppsöka akuten, efter att de lekt i hoppborgar.

– Man kan tro att det är mjuka hus som man kan studsa runt i, men det sker många allvarliga olyckor i samband med hopp på grund av vuxnas okunskap och nonchalans, säger Anna Ekegren, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket känner till flera fall där barn har fått kraftiga skallskador efter att de slungats eller fallit ur borgar.

– I England finns ett fall där ett barn dog efter att en hoppborg blåst iväg, säger Anna Ekegren.

Skärpta krav

Konsumentverket vill nu se skärpta krav runt hoppborgar.

– Idag räcker det att ha stötdämpande material runt entrén till borgen, men vi anser bland annat att det måste finnas stötdämpande material på alla ställen runt borgen där barn kan trilla ut. Barn klättrar många gånger upp på kanterna på borgarna och kan ramla ut, säger hon.

Konsumentverket kommer att utföra kontroller hos dem som hyr ut hoppborgar. Anna Ekegren är projektledare för kontrollerna.

– Idag skickar vi ut informationsbrev till branschen, till uthyrare, där vi informerar om vad de ska tänka på när de hyr ut. De måste se till så att hoppborgen är hel och säker och de ska ge tillräckliga instruktioner till dem de hyr ut till. Under hösten kommer vi att göra ett antal kontroller hos olika uthyrare där de får visa upp vilka dokument de har angående säkerheten kring borgarna. Vi kommer också att höra vad det är för information som uthyrarna ger till dem som de hyr ut till, säger hon.

Föräldrar bör kolla

Myndigheten ska även skicka ut information till snabbmatkedjor och till olika event där de vet att det ska förekomma hoppborgar.

– Det kan vara bilaffären eller köpcentret som ska ha ett jippo. Man hyr en hoppborg, men vet inte hur man sätter upp den och man vet kanske inte att man ska ha stötdämpande material som barnen kan landa på, säger hon.

Konsumentverket riktar även uppmaningar till föräldrar som låter barnen hoppa i borgarna.

– De ska inte ta säkerheten för given. De bör kolla hur det ser ut runt omkring hoppborgen. Kolla om det finns öppningar där barn kan ramla ut och kolla att det finns någon ansvarig som övervakar. Som förälder har man ett ansvar för sina barn och man ska inte lämna barn utan tillsyn, säger hon.

Annika Selin/TT

Följ ämnen i artikeln