Minst två döda efter Newtons framfart

Publicerad 2016-09-07

Orkanen Newton drog under tisdagsmorgonen in över den mexikanska västkusten och slog hårt mot turistorterna.

Två personer har rapporteras döda och flera tusentals turister blev strandsatta på sina hotell.

Under onsdagen väntas orkanen fortsätta in mot fastlandet och vidare mot Arizona i USA.

Orkanen Newton dundrade under tisdagsmorgonen in med full styrka över halvön Baja California på den mexikanska västkusten. I området ligger bland annat de populära turistorterna Cabo San Lucas och San José del Cabo i kommunen Los Cabos. Enligt den amerikanska vädermyndigheten National Hurricane Center nådde Newton vindstyrkor på 40 meter per sekund och tusentals turister sökte skydd på hotellen, som är byggda för att kunna motstå orkaner. Detta efter att den kraftiga orkanen Odile drabbade området 2014 och skadade 130 personer.

Omkring 1 500 personer sökte sig även till de skyddsrum som upprättats på bland annat skolor i området.

Två döda fiskare

Senare hittades två kroppar på en strand. Troligtvis är det två ur en fiskebesättning på fem personer vars båt förstördes i orkanen, meddelade chefen för hamnen i La Paz.

Båten hade lämnat hamnen i Ensenada och var på väg till Mazatlan.

Den mexikanska marinen söker nu efter de andra tre från fiskebåten, som ännu saknas.

De materiella skadorna ska ha varit begränsade och förutom en del uppslitna träd och växter, har telefonledningar och plåttak i fattigare områden slitits bort i de kraftiga vindarna. Även fönster har krossats.

Under onsdagen väntas ovädret nå Mexikos fastland och sedan dra vidare mot den amerikanska delstaten Arizona, då som en tropisk storm.

Följ ämnen i artikeln