16-åring sköts av polisen – är allvarligt skadad

Publicerad 2011-12-07

Opereras 16-åringen har ännu inte kunnat höras av polisen.

Den person som sköts av polisen i Örebro i går är bara 16 år gammal – och på rymmen från en institution i Mellansverige.

Hans tillstånd var på onsdagskvällen allvarligt, men stabilt.

Polisen skulle göra en kontroll efter att ha fått in uppgifter om ett antal personer som betedde sig konstigt vid Örebro centralstation i går kväll.

På rymmen

En av personerna som skulle kontrolleras var en 16-åring, som valde att gå till angrepp och slog en glasflaska i huvudet på en polisman.

Polisen jagade honom och sköt flera varningsskott för att stoppa flykten. Men 16-åringen stannade inte – och polisen sköt honom i höften.

Nu visar det sig att 16-åringen, som tidigare dömts för rån, var på rymmen från en institution i Mellansverige.

Opereras idag

16-åringen opererades på förmiddagen vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Vi har ännu inte kunnat prata med honom, men kommer att göra det så fort det är möjligt, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén till Aftonbladet.

Efter operationen informerar sjukhuset om att läget för 16-åringen nu bedöms som allvarligt, men stabilt. Han vårdas forfarande på intensiven för den skottskada han har i låret.

För närvarande är 16-åring gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman.

"Man blir nojig"

Polismannen som fick en glasflaska i huvudet har sytts med fem stygn. Tidningen Nerikes Allehanda har intervjuat 16-åringens vän, som var med under gårdagens dramatiska händelse.

NA:s reporter frågade om händelsen med glasflaskan var oprovocerad.

– När man är efterlyst blir man paranoid. Man blir nojig, vill inte åka fast. Så, grejen är att han ville väl komma undan, säger vännen till tidningen.