Första hotellet utan levande personal - bara robotar

Publicerad 2015-07-16

Ett nytt hotell i Japan heter Henn na Hotel, men kallas också för "Weird Hotel".

Anledningen: nu öppnar det första hotellet utan levande personal - med bara robotar.

Det första gästerna möts av i receptionen är en dinosaurie, eller den människoliknande kvinnliga roboten som hälsar dem välkomna.

– Vill du checka in, tryck ett, säger roboten.

Därefter måste gästen trycka på en knapp och skriva in lite information för att få hjälp.

Henn na Hotel eller "Weird Hotel" som det också kallas, är Japans första hotell utan levande personal - med i princip bara robotar.

Robotarna fixar allt

Att få bagaget till rummet, det fixar robotkärran.

Att låsa upp dörren till rummet, det fixar roboten som känner igen ansikten. Robotar är inte så bra på att handskas med nycklar.

Även portvakten är en dockliknande robot med röstigenkänning, som dessutom informerar om frukost och evenemang.

Vill man använda ett förvaringsskåp, så behöver man inte längre springa till myntväxlaren för att få småpengar. Det finns nämligen en gigantisk robotarm i lobbyn som flyttar förvaringsboxar till och från gästen. Det är bara att lämna sina värdesaker så tar roboten hand om dem.

– Jag ville framhäva innovationen. Jag ville också göra någonting åt de höjda hotellpriserna, säger ägaren Hideo Sawada.

Sparar arbetskraft

Att bo på hotellet kostar från 80 dollar, vilket är två eller tre gånger billigare än vad det brukar kosta att bo på ett av de finare hotellen i Japan.

Genom att bara använda robotar kan Hideo Sawada spara en massa arbetskraft.

Men det finns en grej som robotarna inte får sköta. De får inte ta hand om säkerheten på hotellet. Det är nämligen människor som sitter och övervakar kamerorna för att se till att gästerna kan vara säkra och att ingen försöker sno en dyr robot.

– Och de kan fortfarande inte bädda sängar, säger han.

Inne på hotellrummet finns däremot ytterligare en robot som kan svara på frågor om till exempel tid och väder, men gästerna kan också be den släcka lamporna. Det finns nämligen inga strömbrytare på väggarna.

Följ ämnen i artikeln