Skadades i rulltrappa - skriver öppet brev

Publicerad 2015-09-17

Åsa, 70: ”Jag lider med henne av hela mitt hjärta”

Den unga kvinnan skadades när trappsteget i rulltrappan i tunnelbanan gav vika.

Åsa, 70, förstår precis hur hon känner sig – och har nu skrivit ett öppet brev:

”Jag lider med henne av hela mitt hjärta”, skriver Åsa, som själv skadades svårt i en rulltrappa i vintras.

En kvinna skadades för drygt en vecka sedan när trappsteget i en rulltrappa plötsligt veks inåt på tunnelbanestationen Universitetet i Stockholm. Kvinnan skulle just gå av rulltrappan när trappsteget som hon stod på gav vika.

Nyheten om olyckan, som inträffade mitt i morgonrusningen, väckte hemska minnen hos Åsa, 70. Olyckan var skrämmande lik den hon själv var med om i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation i februari. Då öppnade sig ett trappsteg och hon fastnade med benet.

Åsa fick behålla benet men har genomgått en rad operationer och hennes liv förändrades.

Ger stöd i öppet brev

Nu vänder hon sig till den skadade kvinnan i ett öppet brev, där hon vill vissa sitt fullständiga stöd:

När jag läste om den senaste rulltrappsolyckan vid Universitetet i Aftonbladet kände jag förtvivlan och min mardröm från i februari i rulltrappan på Östermalmstorg spelades ånyo upp inom mig. Mitt liv sedan dess är i många avseenden totalt förändrat och delvis ödelagt. Jag hoppas innerligt att denna kvinnans skador är av annan, lindrigare art. Jag lider med henne av hela mitt hjärta. Min empati är total och jag önskar henne ett snart tillfrisknande.

Med vänlig hälsning Åsa

”Inga likheter”

SL stängde av 39 rulltrappor på 11 stationer direkt efter Åsas olycka i februari. En teknisk undersökning visade att trappsteget gick rakt av, utan spår av något materialfel, slitage eller utmattning. Men det finns inga likheter med den olyckan och den senaste på Universitetet, menar SL.

– Vi ser den här senaste olyckan mer som en enskild händelse. Förloppen är väldigt olika. Då var det ett helt steg som gav vika och föll ned, så att det blev som en lucka som öppnades. Så var det inte alls här fallet. Vi ser inga likheter mellan de här händelserna, säger Jesper Pettersson, presstalesperson på SL.

Bult lossnade

SL vet inte exakt vad som orsakade olyckan på Universitetets tunnelbanestation. Men en inspektion har visat att den troligaste förklaringen är att en bult lossnat i steget, vilket gjorde att steget vek sig nedåt när den rullade upp.

– När steget rullade upp slog det i framkanten högst upp i rulltrappan och den gick sönder, så det blev en glipa på några centimeter där hon fastnade med foten, säger Jesper Pettersson.

Lindriga skador

Säkerhetssystemet fungerade dock som det skulle och nödstoppade rulltrappan. Den drabbade kvinnan skadades inte allvarligt.

– Enligt de uppgifter vi har så mår hon bra efter omständigheterna. Hon fick en klämskada på foten men det var ingen allvarlig skada, säger Jesper Pettersson.

Följ ämnen i artikeln