Äldre "vapenman" hade vapenarsenal i hemmet – ställs inför rätta

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-11-26

För två år sedan gjorde polisen ett tillslag mot villan i Värnamo. Där hittades hundratals vapen – alltifrån gevär, pistoler och avsågade hagelvapen till militära vapen, sprängämnen och armborst.

I dag ställdes villaägaren, en man i 70-årsåldern, inför rätta misstänkt för grovt vapenbrott.

Det var i januari 2014 som polisen slog till mot huset i ett villakvarter i Värnamo. Där hittades en stor mängd prylar och över 1 000 vapen, ammunition, explosiva och brandfarliga föremål, liggandes fritt över stora delar av huset.

Villaägaren är en man i 70-årsåldern som efter husrannsakan åtalades för brott mot vapenlagen och lagen om brandfarliga och explosiva varor.

På torsdagen inleddes rättegången mot honom i Jönköpings tingsrätt.

– Det här är ju inget vanligt varpenbrott. Det rör sig om en man som tidigare har haft tillstånd att inneha dessa vapen men som när licensen dragits tillbaka inte klarat av att göra sig av med allt, säger åklagaren Klas Lööf till Aftonbladet.

Huset fullt av vapen

En stor del av vapenarsenalen hittades i källaren. Totalt fann man 200-300 pistoler och revolvrar, 300 gevär i varierande skick, ett 50-tal avsågade hagelvapen, uppåt 100 militära vapen, 1-1,5 ton ammunition, flera harpuner och armborst. Även en mindre automatkanon beslagtogs.

”Det råder stor oordning. Det är mycket svårt att få en överblick om vad som finns på platsen och det är okänt var det kommer ifrån”, står att läsa i den ursprungliga anmälan.

– Det är ett stort antal vapen och vapen av särskild farlig karaktär, det är därför man har stämplat det som grovt vapenbrott, säger Klas Lööf.

Kallar misstanken överdriven

Den åtalade mannen anser att brottsmisstanken är betydligt överdriven. Han förnekar uppsåt och säger sig inte ha haft några onda avsikter, även om han medger de faktiska omständigheterna.

Vapnen ska han genom åren ha köpt, fått eller bytt till sig av olika personer. Den äldre arsenalen förklarar han med att det handlar om kulturhistoria. Avsikten ska enligt honom ha varit att överlåta föremålen till olika militära museum. När dessa lagts ner eller beslut tagits om att inte längre ta emot vapen har de blivit kvar hemma i villan.

”Inget vanligt vapenbrott”

Polisen påbörjade redan hösten 2012 försök att genomföra kontroll av förvaringen av de vapen som den äldre mannen hade tillstånd för. Under senvåren 2013 meddelade han att han hade för avsikt att avveckla i stort sett hela sitt vapeninnehav. När detta inte skedde genomfördes slutligen husrannsakan 30 januari förra året.

Enligt åtalet var 510 av de vapen han hade hemma olagliga: 230 pistoler och revolvrar, 150 gevär, 45 automatiska och helautomatiska skjutvapen, 45 avsågade hagelgevär, 15 elpistoler, 20 harpuner och fem armborst. Utöver det hade han även en massa ammunition och vapendelar.

Den 10 december väntas Jönköpings tingsrätt komma med sin dom.

Följ ämnen i artikeln