Nio dog i busskrock

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-20

Finländarna var på väg till flygplatsen när transferbussen dödskraschade

KOM ALDRIG HEM Den spanska transferbussen hade plockat upp de finländska turisterna på olika hotell i Marbella. Turisterna skulle resa med en Finnair-flight hem till Helsingfors. Då inträffade olyckan.

Den berusade 28-åringen skulle köra om turistbussen i spöregnet.

Minst nio finländska turister dog – och ytterligare sex kämpade i natt för sina liv.

Bland dödsoffren i bussolyckan utanför Málaga fanns en sjuårig flicka.

Kraschen på motorvägen mellan spanska Torremolinos och Benalmádena vid 19.30-tiden i går kväll slutade i katastrof.

I regnigt och stormigt väder försökte en rattfull 28-årig man i en stadsjeep i hög fart köra om en turistbuss med 48 finska turister.

Han tappade kontrollen över jeepen, körde in i mitträcket och kraschade in i bussens vänstra sida.

Turistbussen körde av vägen och välte.

Sent i natt uppgav det finska utrikesdepartementet att nio passagerare dött i kraschen. Bland dödsoffren fanns sju kvinnor, en man och en sjuårig flicka.

Slungades ut

Men myndigheterna i Málaga fruktar att dödssiffran kan komma att stiga.

– Tjugotvå personer vårdas på olika sjukhus i Málaga. En del av dem är mycket allvarligt skadade, sa Irma Sanchez, talesperson vid SOS i Málaga till Aftonbladet i natt.

Den finska ambassaden i Madrid uppgav i natt att sex personer vårdas för svåra skador. Andra var så lindrigt skadade att de kunde plåstras om på en vårdcentral.

Ögonvittnen inifrån bussen berättar för Iltalehti att de omkomna inte haft säkerhetsbälten och slungades ut genom fönstren.

Transferbussen hade plockat upp de finländska turisterna på olika hotell i Marbella. Turisterna skulle resa med en Finnair-flight hem till Helsingfors.

Planet fick i natt lyfta från flygplatsen i Málaga med många tomma stolar.

Jukka Salama, vd för researrangören Aurinkomatkat, uppgav i natt till Hufvudstadsbladet att planet skulle lyfta enligt tidtabell och landa på Vandaflygplatsen i Helsingfors vid 02.30-tiden.

16 ambulanser och ett flertal poliser och brandmän deltog i räddningsarbetet som fick genomföras i svårt väder.

– Det har regnat hela dagen i Málaga, säger Irma Sanchez.

Oroliga anhöriga

Den 28-årige bilisten från Málaga satt i natt anhållen, misstänkt för rattfylleri, efter att ha blåst 0,5 promille – dubbelt så högt som är tillåtet på spanska vägar.

Den nytillträdde finske utrikesministern Alexander Stubb säger att han ska ringa de närmast anhöriga till alla dödsoffer och framföra regeringens kondoleanser.

Sent i natt hade oroliga anhöriga hemma i Finland fortfarande inte fått besked om deras familjemedlemmar levde eller var döda.