Sommaren nyckeln till svenskarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-21

Svenskt sommarfirande "Vi hade i alla fall tur med vädret".

Vägen till svenskarna går genom årstiderna. Lättare krämpor är också en bra samtalsstartare men undvik de tyngre.

– "Jag har ont i halsen" är bra konversation, säger Jonas Engman.

Vi svenskar är svårt folk att lära känna enligt etnologen Jonas Engman.

– Det tar tid att lära känna oss men när man väl gör det är det varaktigt. Utomlands blir man lättare kompis, men det kan ta slut lika snabbt, säger han.

Även om man kan peka ut vad som är de kulturella reglerna i ett samhälle så är det svårt att verkligen lära sig dem.

– Det är som ett språk: du kan lära dig orden och reglerna men du har ändå kvar en dialekt, säger Engman.

Gillar årstiderna

Om man snabbast kommer nära engelsmännen genom att prata om hur dåligt vädret är så funkar det inte riktigt lika bra i Sverige. Vädret är även här en bra väg in till ett samtal men det finns fällor.

– Vi pratar mer allmänt om vädret och egentligen så gillar vi det. Vi är ett folk som uppskattar svängningarna i vädret. Samtidigt som vi klagar på mörkret och kylan så vill vi tända ljus och kura ihop oss, säger Jonas Engman etnolog på Stockholms universitet.

Arbetet viktigt

– Karriärsfrågor är en vanlig start: "Vad gör du för någonting?". Det är en lagom neutral start för svenskar. Därefter kan man gå åt många olika håll, säger han.

Vårt hälsotillstånd är också det ett bra ämne.

– Lättar sjukdomar funkar också men inte de tyngre. Till exempel "Jag har lite ont i halsen" är en mening som alla kan relatera till men "Jag har precis fått diagnosen cancer" är inte lika bra. Den öppnar för vår egen sårbarhet, menar Engman.

"Vad tjock du är"

Men vid hälsan så stannar det fysiska - mer vill vi inte prata om.

– Sexualitet är tabu precis som kroppar. "Vad tjock du är" eller "vilka stora bröst du har" är inte vanliga meningar. Vilket är paradoxalt när vi vräker ut oss i alla medier, säger han.

Sommaren är svensk

Men det finns ett väldigt bra sätt att bli riktigt svensk. Det som vi förknippar oss själva med mest av allt - sommaren.

– Då ska vi göra allt. Det är det viktigaste för oss. Vi ska ha långledigt under sommaren. Hylla sommaren, förstå sig på vad den betyder för svenskarna. Skaffa båt, kolonilott eller sommarhus, säger Jonas Engman.