Spara miljoner på rätt husköp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-24

DRÖMKÅKEN BILLIGARE Mäklaren Hans Netré bjuder ut den här villan i Enskededalen för 2,75 miljoner. Ungefär lika med det numera stillastående eller rentav sjunkande medelpriset för "bobarometerns" typvilla i sådana här dyra områden. Saluhuset är lite mindre än typhuset, men äldre och charmigare.

Du kan spara ett par miljoner på köpet av exakt likadana villor i Storstockholm - beroende på läget.

Det handlar ibland om någon miljon per kilometer.

En mycket tydlig geografisk prisskillnad gäller även bostadsrätter.

Just nu är det turbulent på bostadsmarknaden. Man ser att både villa- och bostadsrättspriser stagnerar i de dyraste lägena. Medan de ännu kan stiga i goda områden som bara råkar ligga lite längre ut. Detta framgår av en ny "bobarometer" från mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling.

Man jämför priserna för exakt likadana villor och exakt likadana bostadsrätter, som placeras i olika lokalt välkända bostadsområden.

Terrordådet kan påverka

Priserna har samlats in både före och efter terroristdådet i USA, en händelse som man befarar ska påverka även svenska bostadsmarknaden.

Sedan i mars har medelpriset i hela Sverige för typvillan ökat måttligt, från 1 003 000 till 1 024 000 kronor.

Bostadsrätterna i Sverige har i snitt ökat från 259 000 till 280 000 kronor.

Borättspriserna svalnar nu i den heta innerstan, liksom småhusen gör i exempelvis Lidingö och Täby, två stora (och dyra) villakommuner.

Tydligast förtjänst på kort avstånd gör man om man köper kåken i Täby i stället för i närmaste grannen Danderyd. En förflyttning som betyder 1,2 sparade miljoner.

Jämför olika områden

Riksmässigt extremast är skillnaden mellan en bostadsrätt för 1,5 miljoner i Danderyd och en exakt likadan trea i Kiruna - för 20 000. Du får alltså 75 lägenheter i Kiruna mot en i Danderyd.

Skulle man välja en trea på Östermalm (2,8 miljoner, dock lite äldre och tjusigare än förortslyan) kan man nästan köpa hela Kiruna "

Ett gott tips är att alltid kolla lite extra i områden där du kanske inte tänkt dig att bo från början.

För vad är det egentligen för fel med en kanonkåk i Botkyrka för 1,3 miljoner? När du inte får en gnutta bättre bostandard i ett svindyrt statusområde.

Samma villa till olika pris

och så skiljer borätter i pris

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln