Jättehavsödla hittad på Svalbard

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-17

15 meter – största fyndet i Skandinavien

Forskare har hittat en 15 meter lång jättehavsödla utanför svalbard. Predator X som den heter är en betydligt större variant av sin motsvarighet på land – T Rex.

- Det är ett av de största fynden i Skandinvien,säger paleontolog Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuseet.

En illustration av det 15 meter långa havsmonstret, kallat Predator X.

Predator-X levde för cirka 147 miljoner år sedan och tillhör gruppen pliosaurier, havens motsvarighet till dinosaurier. Skelettet betecknas som ett av tidernas arktiska fynd från juraperioden.

– Det fanns ytterst få sådana rovdjur i haven, så fyndet är extra speciellt. En del av djuren hade tre meter långa huvuden så de hade svalt oss hela om de levt idag, säger Lars Werdelin.

Vägde 45 ton

Fyndet presenteras i dag av Naturhistoriska Museum i Oslo. Det gjordes av forskarna i juni förra året, uppger Yahoo News.

– Liknande fynd har gjorts utanför Skåne. Men skeletten har varit betydligt mindre och mer ofullständiga.

Undersökningar av Predator X visar att djuret var cirka 15 meter långt och vägde 45 ton.

– De hade spolformade kroppar och levde på det de kom över i vattnet, till exempel jättebläckfiskar.

Jättebläckfiskar med skal krossade Predatorn X – de ska haft en bitstyrka på 2,3 ton per kvadratcentimeter, uppger Naturhistoriska Museumet i Oslo.

Ont om bytesdjur

Rovdjuret hade inga fiender, däremot var tillgången till bytesdjur begränsad. Det kan ha varit det som fick arten att dö ut.

– Under dinosauriperioden flyttades jordplattorna och temperaturen i vattnet förändrades. Det gjorde att Predatorns bytesdjur försvann. Populationen var för liten för att klara det.

Fler vetenskapliga resultat från fyndet publiceras senare i vår, uppger forskarna.