Veteranens varning till Socialdemokraterna

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-20

KARLSTAD. En av arkitekterna bakom den statens budgetregler, Per-Ola Eriksson (C), går nu till skarpt angrepp mot Socialdemokraterna.

– Om de lierar sig med Sverigedemokraterna för att trixa med reglerna blir jag väldigt upprörd, säger han.

Under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet kom den dåvarande borgerliga regeringen överens med Socialdemokraterna om att strama upp den statliga budgetprocessen.

Bland annat försvann möjligheten för oppositionen att plussa på utgifterna utan att samtidigt ta ansvar för finansieringen.

En av arkitekterna bakom reformen var Per-Ola Eriksson (C), då centerns gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet. En annan var Göran Persson, då ekonomisk talesperson (S).

"Man börjar fiffla och trixa"

Nu anser Eriksson att Socialdemokraterna ifrågasätter en av grundbultarna i budgetreformen, att utgifter och inkomster tas med ett enda klubbslag. Detta sedan Socialdemokraterna hotat med att stryka förslaget om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt nästa år ur regeringens budgetförslag tillsammans med V, MP och Sverigedemokraterna.

– Jag reagerar mycket starkt på att man börjar fiffla och trixa med reglerna. Det är att bryta ner förtroendet för vårt budgetsystem, säger Eriksson som sedan han lämnade riksdagen varit landshövding i Norrbotten men numera är pensionär.

– Då är vi tillbaka där riksdagen inte ska vara. En tummelplats för enkla utspel utan att ta ansvar.

Enligt Per-Ola Eriksson har budgetreformen varit mycket viktig för att klara stabiliteten i ekonomin.

– Min enkla vädjan, eller hälsning till riksdagen, är att den ska hålla fast vid det system vi har.

Följ ämnen i artikeln