Mellin: Fredrik Reinfeldt har svängt om försvaret

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-03-04

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har svängt i försvarsfrågan.

Efter krisen i Ukraina öppnar han för ökade resurser till Försvarsmakten.

– Så lät det verkligen inte för knappt två månader sedan, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Rysslands kontroll över Krim ökar - och rädslan för hur konflikten i Ukraina ska utvecklas sprider sig över Europa.

Det har ändrat tonläget hos de svenska politikerna. Kanske tydligast syns svängningen hos statsminister Fredrik Reinfeldt, tycker Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin:

– Regeringen har varit angelägen om, och lyckats med, att stoppa svarta hål i försvarets budget under lång tid. Anslaget till försvaret har ökat blygsamt. Reinfeldt har slagit fast att de främsta hoten mot Sverige inte är militära. Och visst, han säger inte emot det, men nu poängterar han att det kan behövas mer pengar. Det var verkligen inte så det lät för knappt två månader sedan på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Förändringen är dock inte särskilt förvånande. Ryssland har satsat på det egna försvaret och öppnat upp en helt ny aggressivitet efter att frihandelsavtalet som Ukraina hade planerat ingå med EU plötsligt slopades, och protesterna i landet inleddes i november.

”Dra öronen åt sig”

Att Ryssland sedan tagit sig in på Krimhalvön är anledning nog för att en statsminister ska ändra sig i en fråga.

– Ryssland anser att de har mycket att säga till om i sitt närområde. Vi befinner oss i det närområdet, då är det klart att det finns anledning att dra öronen åt sig, säger Lena Mellin.

De som blir allra gladast av Reinfeldts ändrade ton är troligtvis den försvarsvänliga grenen inom Moderaterna, som aldrig tyckt om utvecklingen inom försvaret under åren.

– De sitter nog och myser och tänker att de hade rätt nu.

Men det är inte bara Moderaternas ledare som ändrat tonläget.

Motbevisa historien

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sa i SVT Aktuellt att han öppnar för höjt anslag till Försvarsmakten om utvecklingen i Ukraina fortsätter. När Aftonbladet tidigare frågat försvarspolitiska talespersonen i V, Torbjörn Björlund, om upprustning har man talat om hemvärn istället för upprustning.

– För Jonas Sjöstedts del handlar det om att slå fast att han inte är på Rysslands sida, han måste motbevisa sitt historiska arvegods på grund av den historiska gemenskapen mellan hans parti och före detta Sovjetunionen. Han vinner inte väljare på det, men han slipper att tappa väljare, vilket är viktigt det också, säger Lena Mellin.

Partierna i riksdagen är i huvudsak eniga i försvarsfrågan, även om sakfrågor som militära allianser, att avskaffa värnpliktsförsvaret och avmilitariseringen av Gotland har debatterats.

Alla står på tå

Nu har försvaret i viss mån förekommit de politiska besluten genom att flytta delar av flygets incidentberedskap till Gotland, säger Lena Mellin.

– Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef, påstår visserligen att det är helt normalt att göra det vid större övningar. Men då måste man komma ihåg att så sent som i påskas, då det ryska flyget också övade, fanns ingen incidentberedskap alls. Alla står kort sagt mer på tårna nu än för bara några månader, både försvaret och den politiska ledningen.

Att försvarsläget inte längre är lika avspänt kan göra att just frågan om militarisering av Gotland kan gå åt Jan Björklunds håll – FP-ledaren och majoren har länge vurmat för att luftförsvaret där ska stärkas.

– Det kan nog bli så nu att alla tycker att det var förhastat att skicka hem så mycket militär från Gotland. Det är väldigt svårt att stå just idag och säga att det inte finns någon tillstymmelse till militära hot mot Sverige. Vi vet ju inte vad som försiggår i Putins hjärna, säger Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln