Våren är här – men inte värmen

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

I stora delar av landet har vintern bitit sig fast med både snöfall och pinande vindar.

På andra håll är våren redan här, åtminstone den meteorologiska våren som nu har kommit till flera platser i söder.

Det råder numera meteorologisk vår i bland annat Malmö, Göteborg och Kalmar samt på Öland och Gotland, enligt SMHI. Där har dygnstemperaturen de senaste sju dygnen varit över noll grader.

– Våren har nått ganska långt upp i stora delar av Götaland vad vi kan se, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Ingen vinter alls

Starten på våren får enligt SMHI inte komma före den 15 februari.

Längs väst- och sydkusten liksom på Öland och Gotland är det numera normalt att man enligt statistiken inte har någon meteorologisk vinter alls, utan går direkt från meteorologisk höst till vår. Något som i år inträffade i bland annat Malmö och Lund.

– Ju varmare det blir, desto fler platser blir det som inte får någon klimatologisk vinter alls, man har inte någon period med en dygnstemperatur under noll grader, säger Sverker Hellström.

Som en effekt av den globala uppvärmningen kommer dessutom våren allt tidigare i Sverige. Skillnaderna i landet är dock stora visar data från SMHI.

På flera platser i söder anländer våren upp till fyra veckor tidigare när snittet jämförs mellan perioderna 1961–1990 och 1991–2020, medan förändringarna i norr är små eller inga alls.

Så mycket tidigare kom våren under perioden 1991–2020 jämfört med 1961–1990, antal dygn.

Vänta med vårkänslor

– Våren är den årstid som vi har märkt av uppvärmningen snabbast och tydligast. Det är en följd av mildare vintrar där mindre snö och is behöver smälta av, då kan solljuset i stället omvandlas till värme i luften, säger Sverker Hellström.

De flesta kommer dock att få vänta med att känna några riktiga vårkänslor. SMHI meddelar att resterande del av veckan väntas bjuda på stundtals kallt och ostadigt väder även i söder.

Följ ämnen i artikeln