Joe Biden lovar säker evakuering ut ur Kabul

Publicerad 2021-08-20

USA:s president Joe Biden lovar att ta hem alla amerikaner som är kvar i Afghanistan.

Han säger sig ha ett avtal med talibanerna och att USA ska hjälpa andra med säkra evakueringar.

– Vi har ökat antalet personer vi för ut ur landet. I går tog vi ut 5 000 personer. Vi ska göra allt för att erbjuda säker evakuering, säger Joe Biden.

På en presskonferens om läget i Afghanistan meddelade president Joe Biden att man främst prioriterar evakueringen av amerikanska medborgare.

Även personer som arbetat för USA, frivilligorganisationer och kvinnorättsliga organisationer har hög prioritet.

Joe Biden under presskonferensen.

– Vilken amerikan som än vill komma hem, vi fixar det. Det finns under inga omständigheter amerikaner som inte kan ta sig till flygplatsen. Talibanernas vägspärrar släpper igenom människor som visar upp amerikanska pass, säger Joe Biden.

– Vi har varit i konstant kontakt med talibanledare. Det var så vi fick ut vår ambassadpersonal säkert och fransmännen ur sin ambassad.

Kan gå in med trupper i Kabul

Ett antal länder, bland annat Frankrike, har skickat in specialtrupper i Kabul för att hjälpa egna medborgare att ta sig ut.

Amerikansk soldat tröstar ett barn under evakuering på flygplatsen i Kabul.

Enligt Biden fick de hjälp av amerikanska trupper.

Samtidigt öppnar han för liknande insatser för att hjälpa amerikaner om de skulle fastna bakom talibanernas vägtullar.

– Vi har klartgjort för talibanerna att en attack kommer att mötas med snabb och kraftull respons. Jag lovar att tillsätta alla resurser som behövs. Vi ska göra allt för att erbjuda säker evakuering.

Inga intressen kvar i Afghanistan

I 20 år beräknas kriget i Afghanistan ha kostat USA omkring 250 till 300 miljoner dollar per dag.

Under presskonferensen försvarade Joe Biden att fullfölja beslutet den tidigare presidenten Donald Trump fattade om att dra sig ur kriget.

– Vad har vi för intresse i Afghanistan när al-Qaida är borta? Vi gick in där för att få bort dem och bin Laden. Det gjorde vi. Det är dags att avsluta det här kriget, säger Joe Biden.