Flygplan försvunnet på Island

Uppdaterad 2022-02-04 | Publicerad 2022-02-03

En stor sökinsats pågår efter att ett flygplan försvunnit spårlöst på Island.

Tre utländska turister och piloten ska vara ombord, enligt den isländska public service-kanalen Rúv.

Planet lyfte vid 11-tiden i förmiddags från Reykjavíks flygplats för att åka på en två timmars sightseeingtur.

Enligt kustbevakningen på Island har de tagit emot några nödsignaler från flygplanet, en Cessna Skyhawk, som varit försvunnet sedan den tidiga eftermiddagen. Det har däremot inte gått att lokalisera var planet befinner sig eller vart det varit påväg.

Enligt isländska medier deltar, utöver kustbevakningen, hundratals personer i sökandet.

Söker på flygplatser

Den Isländska polisen uppger att man den senaste tiden intensivt sökt på landets flygplatser efter planet och dess passagerare i hopp om att det landat obemärkt någonstans.

Det har däremot konstaterats att det försvunna flygplanet inte finns på sin plats vid Reykjavíks flygplats.

Danska stridsplan har larmats

Den isländska kustbevakningen har under dagen sökt med flera helikoptrar efter planet som försvunnit. Främst i området runt huvudstaden.

Men eftersom helikoptrarna inte kan flyga så högt och därför har en begränsad sikt kommer även ett dansk militärflyg delta i sökandet, meddelar kustbevakningen till Rúv. Stidsflygplanet som kan flyga högre upp och har bättre spaningsutrustning ska under kvällen söka av ett större område runt Island.

Har fått mobilsignaler

Enligt kustbevakningens Ásgeir Erlendsson har en nödsignal registrerats runt 18-tiden, men det är oklart varifrån den kommit. Det har inte kunnat bekräftats att nödsignalen har kommit från det försvunna planet, utan bara att en nödsignal uppfattats från ett plan.

Det är även okänt vilken rutt som planet flugit, därför söker man nu av ett stort område, både över hav och land.

Däremot bekräftar Erlendsson att runt 11-tiden har mobildata från vissa av personerna ombord använts. Erlandsson säger att mobiltrafiken varit sporadisk.

Följ ämnen i artikeln