Långt fängelsestraff för grova barnvåldtäkter

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-08-05

Södertörns tingsrätt har dömt en man i 45-årsåldern till 14 års fängelse för grova våldtäkter mot barn.

En man i 45-årsåldern döms av Södertörns tingsrätt till 14 års fängelse för att ha våldtagit två barn under flera års tid. Mannen har enligt rätten visat stor hänsynslöshet mot offren under hela den tid som övergreppen pågått.

Brotten mot de två barnen ska ha pågått under många år och omfattningen så stor att mannen inte kunnat redogöra för exakt hur många tillfällen det rör sig om. Hans uppskattning är att det rör sig om två till tre gånger i månaden för ett av offren och tre till fyra gånger i månaden med det andra barnet.

Dagliga övergrepp

Offren var mellan elva till fjorton år när de utsattes. Deras redogörelser gör gällande är att det i perioder har handlat om dagliga övergrepp från mannen.

Mannen har erkänt brott och Södertörns tingsrätt skriver i domen att han visat stor hänsynslöshet mot offren, därför måste påföljden bli ett långvarigt fängelsestraff. Bevisningen har bestått av beslagtagna foton och filmer tillsammans med målsägandenas vittnesmål.

Ingen psykstörning

Mannen döms förutom för grov våldtäkt mot barn även för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott. Han ska enligt den läkarundersökning som gjorts inte ha lidigt av någon allvarlig psykiskt störning varken vid gärningstillfällena eller när han undersöktes. Han har suttit frihetsberövad sedan 17 februari, och dom meddelades av tingsrätten 30 juli.

Utöver det 14-åriga fängelsestraffet döms mannen också till att betala skadestånd till de målsägande som uppgår till 550 000 kronor respektive 715 000 kronor.