Ditt konto kan vara i fara

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Om banken går i konkurs –så kan du skydda pengarna

Lovar din banktjänsteman att ditt konto är skyddat?

Lita inte blint på det.

Aftonbladet har alla konton som är säkra — och de helt osäkra.

Vi har gått igenom samtliga konton hos Sveriges sex största banker och två internetbanker.

Vissa konton är skyddade. De är gröna i Aftonbladets lista: här får du garanterat ut upp till 250 000 kronor om banken går i konkurs. Det handlar till exempel om lönekonton.

Här förlorar du allt

Andra konton är oskyddade – rödmarkerade här intill.

Här uppger bankerna själva att insättningsgarantin inte gäller. Det handlar till exempel om konton med individuellt pensionssparande, IPS. Vid en bankkonkurs förlorar du varenda krona.

Sen finns det ett antal tveksamma konton. Det är konton där banken uppger att insättningsgarantin gäller, men där ingen egentligen vet. Det handlar bland annat om konton med hög uttagsavgift.

Så här hänger det ihop:

Enligt lagen om insättningsgaranti måste bankerna själva bedöma vilka konton som omfattas av garantin. Men de har inga exakta regler att hålla sig till. Om banken tar ut en uttagsavgift när kunden tar ut pengar från ett konto, så får avgiften inte vara ”för hög”.

Hur många kronor eller procent ”för hög” är står inte i lagen. Och bankerna har ingen de kan fråga om råd.

Snurrigt för bankerna

Läget är minst sagt snurrigt för bankerna just nu.

Riksgälden är den myndighet som efter en konkurs ska avgöra vilka konton som omfattas av insättningsgarantin.

Ändå får Riksgälden inte ge några förhandsbesked till bankerna.

En statlig utredare funderar på att ge Riksgälden den möjligheten, men utredningen kommer inte förrän vid årsskiftet. En ny lag dröjer ännu längre.

”En tolkningsfråga”

Under tiden tvingas bankerna chansa, när de stämplar sina konton som skyddade eller oskyddade.

–?Lagstiftningen är inte hundraprocentigt klar. I vissa avseenden blir det en tolkningsfråga för banken. Det viktiga för dem är att kunna få ett utlåtande på förhand, att de inte ska behöva vänta tills skadan är skedd, säger Johan Hansing, ekonom på Svenska bankföreningen.

Måste betala avgift

Varken han eller Magnus Thor, chef för garantiavdelningen på Riksgälden, vill kommentera Nordeas Bonuskonto, där man vid ett förtidsuttag måste betala en avgift på ”minst två procent, dock lägst 200 kronor, och högst tio procent på det placerade beloppet”. Enligt Nordea omfattas detta konto av insättningsgarantin. Flera kontotyper har uttagsavgifter på två procent. Är det ”för högt”? Svaret får vi först om någon av bankerna går i konkurs.

RÄTTELSE - Fel i delar av pappersupplagan

I delar av pappersupplagan av Aftonbladet i dag har presentationen av vilka bankkonton som kan vara i fara tyvärr blivit helt missvisande. Där presenteras ett antal konton som oskyddade och andra som skyddade. Dessa konton har tyvärr kastats om. Aftonbladet beklagar djupt de felaktiga uppgifterna.

Den riktiga listan syns nedan.

Ditt konto kan vara
oskyddat