Kommunalråd utsatt för sprängdåd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-17

Explosionen slet upp ett hål i golvet

Natten mot onsdagen hade en sprängladdning placerats på kommunalrådet Per Asklunds veranda i Laholm. Explosionen slet upp ett hål i golvet.

Smällen från explosionen väckte Per Asklund och hans fru men de kunde vid tillfället inte placera ljudet. Det var först vid niotiden på morgonen som hålet i verandan upptäcktes och Per Asklund larmade polisen.

Brädor sönderslitna

– Explosionen måste ha varit rätt kraftig. Trots att den inte haft riktad verkan har den ändå slagit av två brädor på mitten, konstaterar Asklund till Hallandsposten.

Per Asklund i Laholm har tidigare mottagit hotbrev med politiska förtecken, det senaste i våras. Ändå tror han att bomben som exploderat på hans altan var ett pojkstreck.

– Det är nog ungdomar som hittar på hyss, säger han till TT.

När han ringde polisen tog det dock lång tid innan patrullen kom till platsen.

– När jag ringde 114 14 fick jag först tala med en man som jag uppfattade som vakthavande befäl och blev sedan kopplad till polisen i Laholm där jag fick beskedet att det inte fanns någon patrull att skicka förrän efter klockan 15, säger Per Asklund till Hallandsposten.

Polisen ber om ursäkt

Nu ber polisen om ursäkt för den långsamma reaktionen och ska ta reda på varför det inte gick snabbare.

– Utifrån den information jag fått har vi inte agerat riktigt. Jag vill veta varför våra rutiner inte fungerade och ingen polispatrull omgående skickades till platsen, säger Lars Heimbrand, tf operativ chef.

Analys av hotbilden

Per Asklund har själv ingen aning om varför han utsatts för attentatet eller om det har kopplingar till hans politiska uppdrag. Polisens underrättelsetjänst fått i uppgift att göra en analys av hotbilden mot Asklund, uppger Hallandsposten.