Jobbade målmedvetet för att ta hem posten

Publicerad 2011-06-11

Förvåningen var allt annat än äkta

När Sarah Palin blev utsedd till republikanernas vicepresidentkandidat reagerade hon med förvåning.

Men nu visar mejlkonversationer att hon var ute efter posten flera månader innan valet.

I mejlen framkommer också att hon varit förfärad över att behöva svara på frågor från så många journalister.

I fredags offentliggjordes 24 000 sidor av Sarah Palins mejlkorrespondens från hennes första 21 månader som guvernör för Alaska.

I mejlen framgår att hon och henne nära medarbetare arbetat hårt för att hon skulle bli antagen som republikan John McCains vicepresidentkandidat.

Trots det agerade Palin som om hon blev tagen på sängen när hon i augusti 2008 blev vald av McCain.

”President Palin låter bättre”

Palins personal pushade under sommaren 2008 för att hon skulle uppmärksammas nationellt. Enligt AP skickade en av hennes närmaste medhjälpare, Ivy Frye, den 19 juni information om Palins arbete (hennes planer på att upphäva Alaskas bränsleskatt) till McCain och hans stab.

"De kommer älska det! Mer vicepresident-diskussion är aldrig fel, men president Palin låter bättre …", står det i mejlet till Palin från Frye.

Palin har också själv bett sin medarbetare att lobba för henne genom att skicka ut material till tidningar och högre ämbetsmän.

”Vänligen skicka till McCain och Obama, tack...”, skriver hon i en uppföljning till ett mejl om sina insatser under sommaren 2008.

Pallade inte trycket

Mejlkonversationerna avslöjar också att Palin haft väldigt svårt att klara av det ökade trycket, som följde med att hon avancerade från borgmästare i en småstad till guvernör.

Som nybliven vicepresidentkanditat blev hon förfärad över den plötsliga anstormningen av frågor från journalister – särskilt en som ifrågasatte om hon trodde att dinosaurier och människor existerade samtidigt.

I juli 2009 avgick hon plötsligt som guvernör.

Fått mycket smicker

Efter att Palin medverkade i ett program på Fox News i juni 2008 fick hon en rad smickrande mejl från konservativa republikaner.

"Du skulle bli en utmärkt president (glöm vicepresident!!!)", skrev en kvinna från Virginia.

En annan skrev, från New York:

"Du är vad detta land behöver … McCain är gammal och kanske inte i bästa hälsa så du skulle kunna ta på dig en hel del."

I dag är Palin en av dem som har mest stöd från republikanerna att kandidera till president i valet 2012. Hon har ännu inte meddelat om hon tänker ställa upp.