Tio ihjälskjutna av israelisk militär

Publicerad 2011-05-15

Försökte ta sig över gränsen mellan Libanon och Israel

En ung palestinier tas omhand av sina vänner. Han skadades vid Gaza i samband med oroligheter under katastrofdagen ”Nakba”. Enligt israeliska tv-kanalen Channel 2 TV har minst fyra personer dödats när israeliska armén öppnade eld. Läkarkällor säger att minst 45 personer skadades när israeliska armén öppnade eld.

Minst tio personer uppges ha dödats av israeliska soldater vid de landets gränsområden till Libanon och Syrien.

Ytterligare ett tiotal personer ska ha skadats.

Den israeliska militären bekräftar att den öppnat eld mot personer som försökt korsa gränsen mellan Syrien och Israel, men nämner ingenting om dödsoffer.

Enligt uppgifter från libanesiska säkerhetsstyrkor ska dock minst sex personer ha dödats i skottlossningen vid gränsområdet Golanhöjderna.

Israelisk räddningstjänst meddelar också att ett tiotal personer har skadats och vårdas på sjukhus, men nämner inget om dödsoffer.

Sorgedagen

Skottlossningen inträffade i samband med att demonstranter stormade gränsen till israeliskkontrollerat område, uppger försvarskällor för nyhetsbyrån AFP.

Även vid gränsen till Libanon har minst fyra palestinska flyktingar skjutits till döds, uppger nyhetsbyrån libanesiska säkerhetstjänsten.

Söndagen är den palestinska sorgedagen Nakba, som betyder katastrof och som uppmärksammas varje år med anledning av årsdagen av staten Israels bildade för 63 år sedan. Då tvingades 760 000 palestinier gå i exil.

Under söndagen samlades tusentals palestinier med oroligheter som följd i flera städer för att markera vad som kallas katastrofdagen.

Lastbil rammade buss

Minst en person dog och flera skadades när en lastbil rammade en buss och flera personbilar i Tel Aviv i Israel på söndagen. Polisen säger att fordonet kördes av en israelisk arab och att det hela tycks ha varit medvetet.

Polisen undersöker om dådet var politiskt motiverat.

Den 22-årige föraren förnekar uppsåt, men vittnen säger till tidningen Haaretz att han "inte ens försökte stanna".

Vid Qalandiya på Västbanken, nära Jerusalem, drabbade israeliska soldater samman med palestinier som kastade stenar.

I norra Gazaremsan började en grupp palestinska ungdomar kasta sten mot en israelisk stridsvagn vid gränsen. Stridsvagnsbesättningen svarade genom att öppna eld. Tio palestinier skadades.

Följ ämnen i artikeln