Vårdanställda demonstrerar mot nedskärningar

Publicerad 2016-09-04

”Något måste ske innan det är försent”

I dag arrangeras den största vårdmanifestationen någonsin i Sverige.

En av alla som protesterar är Elisabet Roos, 51, som har arbetat som undersköterska i 33 år.

– Nu är det värre än någonsin, säger hon.

”De ansvariga måste ta tag i problemen och visa att man vill lösa dem.”, säger undersköterskan Elisabet Roos, 51.

Under söndagen kommer manifestationer på 26 olika platser i Sverige att hållas under parollen Vårdvrålet. Syftet är att förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonal och öka patientsäkerheten.

En av dem som kommer att delta i Umeå är undersköterskan Elisabet Roos, 51, som arbetat inom vården i 33 år.

– Det är nog nu. Någonting måste ske annars har vi ingen vård. Som det är i dag har vi inte möjlighet att hjälpa alla och det kan inte vara så att den som skriker högst får vård. Vi har poängterat detta i 10-15 års tid men nu är det värre än någonsin.

”Det är ohållbart”

Enligt Elisabet är syftet att nå hela vägen fram till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), som hon menar måste ta tag i problemet.

– Vi kan bara hjälpa alla om vi får tillräckligt med resurser. Om vi har en bra arbetsmiljö så betyder det att vi har resurser och då kan vi hjälpa alla. Visst kostar det men alla vill ju ha en bra vård när man behöver den.

Elisabet, som är anställd vid Norrlands universitetssjukhus, vittnar om att nedskärningarna har nått en mycket kritisk punkt.

– Det har pratats så mycket om förändring på landstingsnivå men ingenting har gjorts. Vi har de högteknologiska resurserna men köerna är så långa att folk dör innan vi hinner hjälpa dem. Här i Umeå fortsätter flera avdelningar ha sommarneddragningar även under resten av året. Det är ohållbart. Både läkare och sköterskor går på knäna och sjuktalen bland vårdpersonalen är jättehöga. Det blir en ond karusell.

”Måste ta tag i problemen”

Vad vill ni åstadkomma med Vårdvrålet?

– Att man måste sluta tänka i pengar och i stället i resurser, och det måste få kosta. Sen ska det vara lika vård över hela landet. Som det är i dag har det betydelse var man bor. Sen bör man se över utbildningarna så att folk vill jobba inom vården och inte flyr som det är i dag.

Tror du att manifestationerna kommer ha effekt?

– Jag hoppas det men detta är ingenting som fixas över natten. De ansvariga måste ta tag i problemen och visa att man vill lösa dem.

Är du kamplysten?

– Ja, för det här ändamålet är det jätteviktigt att vara det och jag hoppas att det kommer mycket människor i dag och stöttar oss. Dock är det många som är påverkade av den tystnadskultur som finns och därför rädda att få repressalier om de går ut offentligt och stöttar detta.