5 frågor som måste lösas för fred i Syrien

Publicerad 2016-09-12

När solen har gått ner i kväll ska eldupphör inledas i Syrien.

Men kommer det att hålla?

Många knutar måste lösas innan det kan bli fred i Syrien.

1. Våldet måste upphöra – helt och hållet.

Den allra första och tydligaste punkten i lördagens avtal är bara en av alla svårkontrollerade knutar. Syrien är – förutom de väststödda rebellgrupperna, regimstödda ryska styrkorna och de definierade terrorgrupperna som IS och tidigare Nusrafronten – också fullt av olika beväpnade grupperingar, miliser och lokala banditer. Det är omöjligt att kontrollera att varje person med ett vapen i sin ägo lägger ner det. Under helgen har tvärtom bombningarna intensifierats i den rebellkontrollerade staden Idlib och även i Aleppo och nästan 100 människor har mist livet. Ett sätt för parterna att positionera sig innan vapenvilan träder i kraft.

Regimen anklagas ha fällt bomberna som slog ner vid platsen där människor sörjde dödsoffren från en tidigare attack i östra Aleppo.

2. Hjälpsändningarna måste nå fram

På många platser i Syrien är läget just nu akut, katastrofen är ett faktum och nöden bland civilbefolkningen är stor. Nästan en halv miljon människor har dött och 11 miljoner är på flykt inom landet. Det som ska ske efter att vapnen tystnat är att humanitär hjälp ska rulla ut till de allra värst utsatta platserna, som delar av Aleppo och belägrade städer nära Damaskus.

Risken är stor att sändningarna beskjuts eller attackeras längs vägen. Men också frågan om hjälp har blivit politiserad. Nyligen avslöjade tidningen The Guardian att FN betalt miljoner dollar genom kontrakt för hjälpprogram till människor nära knutna till Assadregimen, flera av dem personer vars tillgångar frysts av EU och USA. Ett 70-tal hjälpgrupper lämnade efter avslöjandet FN:s informationsutbytessamarbete för Syrien i protest.

3. Alla parter måste vara delaktiga

En stor framgång med det senaste avtalet mellan USA och Ryssland är att man nått enighet för avtalet också från samarbetsparters som de väststödda rebellgrupperna och den syriska regimen. Men det syriska inbördeskriget är komplext på så vis att en rad andra aktörer också är betydelsefulla för landets utveckling. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah och grannlandet Iran är två inflytelserika och mycket starka parter på Assadregeringens sida, medan exempelvis Saudiarabien och Turkiet (som nyligen inlett bombningar mot IS och mot kurdiska miliser i norra Syrien) står närmare den amerikanska sidan.

4. Vad innebär den samordnade plattformen mellan USA och Ryssland?

Efter sju dagars vapenstillestånd ska USA och Ryssland inleda ett samarbete för att attackera terrorgruppen som kallar sig Islamiska staten och Jabhat Fateh al-Sham – före detta al-Nusra-fronten. Samarbetscentret kommer enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att göra det möjligt att skilja terrorister och andra oppositionsgrupper. Men tidigare har skiljelinjen mellan terrorgrupp och väpnad oppositionsgrupp inte varit särskilt tydlig för ryska och syriska bombflyg. Flera oppositionsgrupper har samarbetat med Nusrafronten under strider mot regimen och vittnat om att de attackerats av ryska bombflyg under Rysslands intensiva offensiv som inleddes i september. Även USA har riktat kritik mot de ryska bombattentaten som flera gånger har drabbat civila. Hur ska åtskillnaden göras nu?

Bashar al-Assad

5. Bashar al-Assad – sitta kvar eller avgå?

Frågan där USA och Ryssland skiljer sig främst åt har man i det nya avtalet skjutit framför sig. Nämligen den om presidenten Bashar al-Assads framtid. Rysslands offensiv i det syriska inbördeskriget inleddes i höstas med syfte att stötta Bashar al-Assad i striderna mot oppositionella grupper samt terrororganisationerna. USA är motståndare till Assadregimen och IS, och har varit delaktigt i stödet till oppositionen. President Barack Obama har under hela det syriska inbördeskriget sagt att en fredlig lösning inte går att nå så länge Bashar al-Assad sitter kvar vid makten. Så vad ska ske med den syriske ledaren? Hans egen regering har hela tiden varit tydlig: presidenten sitter kvar.