Palmemordet: Detta har hänt

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2001-10-27

Den 28 maj 1986 togs Christer Pettersson in på förhör för första gången.

Sedan dess har han ständigt figurerat i polisens utredning som en av de misstänkta för mordet på Olof Palme.

Här nedan följer hela historien från mordnatten till i dag.

På kvällen den 28 februari 1986, omkring kl 20.30, lämnade Olof Palme tillsammans med sin hustru Lisbet Palme sin bostad vid Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm för att gå på en bioföreställning på biografen Grand, belägen i hörnet Tegnérgatan och Sveavägen.

De åkte med tunnelbanan från Gamla stan till Rådmansgatan. Framme vid Grand köpte de biljetter och samtalade med flera personer, bland andra sonen Mårten Palme.

Föreställningen började omkring 21.15.

Filmen slutade mellan kl 23.05 och 23.10. Efter en kort pratstund utanför biografen med Mårten Palme, promenerade Olof Palme och Lisbet Palme Sveavägen söderut på vägens västra trottoar.

Stannade vid Dekorima

Vid Adolf Fredriks kyrka passerade de ett gatukök. Strax därefter gick de över till Sveavägens andra sida.

En kort stund senare stannade de till och tittade i ett skyltfönster. Sedan fortsatte de sin promenad söderut på Sveavägens östra trottoar fram till korsningen med Tunnelgatan (numera Olof Palmes gata).

När de kom fram till korsningen var klockan 23.21.

I hörnet av fastigheten låg vid denna tid butiken Dekorima (numera Kreatima).

Ett av Dekorimas skyltfönster fanns i själva avfasningen och vette snett ut mot både Tunnelgatan och Sveavägen.

När Olof Palme och Lisbet Palme gick förbi Dekorima och in i korsningen, steg en man fram från avfasningen och avlossde två skott med en magnumrevolver. Det ena skottet träffade och dödade Olof Palme.

Det andra skottet träffade och skadade Lisbet Palme lätt. Den man som avlossade skotten sprang från platsen in på Tunnelgatan österut, längs med denna gata och uppför trapporna till Malmskillnadsgatan.

Mordet på den dåvarande statsministern satte igång den största polisinsats någonsin i svensk kriminalhistoria och en mängd tips och spår följdes upp.

Vittnen pekade ut Pettersson

Det var från och med hösten 1988 som intresset på allvar började riktas mot Christer Pettersson.

Anledningen var att vittnesuppgifter gjorde gällande att Pettersson befunnit sig utanför bion vid tidpunkten för mordet.

Uppgifter till polisen sa dessutom att Christer Pettersson efter bions slut följde efter paret Palme söderut längs Sveavägen och fram till brottsplatsen.

Enligt riksåklagaren måste den person som avlossade de dödande skotten ha följt efter paret Palme från bion.

Riksåklagaren menade i sitt åtal dessutom att gärningsmannen var identisk med Christer Pettersson.

Mot årsskiftet 1988/89 bedömdes underlaget vara sådant att ett ingripande kunde ske.

Christer Pettersson hämtades till förhör den 14 december 1988. Han anhölls samma dag och häktades av Stockholms tingsrätt den 16 december 1988.

Åtal väcktes mot Christer Pettersson vid Stockholms tingsrätt den 29 maj 1989. Åtalet avsåg ansvar för mord och försök till mord alternativt framkallande av fara för annan.

Tingsrätten fällde Pettersson men han överklagade domen och blev sedemera frikänd av hovrätten .

Marcus Noterius