Nya uppgifter kan fria olycksbussens förare

Publicerad 2015-07-13

Olycksbussen som skenade i Lund och dödade en man kan ha haft tekniska problem.

Chauffören är fortsatt misstänkt.

– Men utredningen behöver kompletteras för att avgöra om man når upp till tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger kammaråklagare Stefan Waern.

En tidigare polisutredning visade att olyckan inte berodde på att det var något fel på bussen.

Nu har åklagaren, Stefan Waern, begärt en kontroll av nya uppgifter som pekar på att bussen kan ha haft tekniska problem, rapporterar Sydsvenskan.

Finns inte tillräckliga bevis

– En liknande bussolycka har skett med samma bussmodell. Jag måste gå till botten med vad den utredningen har landat i för att säkerställa att åtalet mot chauffören är riktigt, säger Stefan Waern, till Aftonbladet.

Chauffören är fortsatt misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Misstankarna är egentligen inte förändrade, men utredningen behöver kompletteras för att avgöra om man når upp till tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger Stefan Waern.

Bussen skenade

Det var i februari som regionbussen körde in i en folksamling i Lund vid en avspärrning som polisen upprättat runt en vattenläcka.

Stunden innan hade bussen stannat framför avspärrningarna och chauffören hade klivit ut för att rådfråga polisen om en annan väg.

När han satte sig i bussen igen skenade fordonet rakt fram istället, har chauffören sagt i förhör. Han tryckte då ned bromsen för att få stopp på bussen – men ingenting hände.